Corona was (vrijwel) geen reden voor verhuizen naar Zeeland

Het beeld dat door corona in 2020 veel meer mensen naar Zeeland zijn verhuisd, klopt niet. Dat is één van de conclusies van een rapport dat is opgesteld namens de provincie Zeeland. De Zeeuwse bevolking groeide, maar dat was in navolging van een trend die sinds 2015 is ingezet en corona speelde daar geen grote rol in.
Verhuizen
Verhuisdozen in een nieuwe woning © Omroep Zeeland
Op een gegeven moment leek het er op dat door de coronapandemie een verschuiving ontstond in de woonbehoefte. Door de toename van het thuiswerken zouden mensen bereid zijn op grotere afstand van hun werk te wonen. Daardoor zou meer belangstelling zijn voor grotere woningen met meer buitenruimte, en ontstond het beeld dat mensen daardoor in grote getale naar Zeeland verhuisden.

95 procent van mogelijke verhuizers rondom Zeeland wil niet naar Zeeland

Maar de werkelijkheid is genuanceerder volgens het onderzoek. De verhuisgeneigdheid is niet hoger dan vóór de coronapandemie. Het merendeel van de mensen met verhuisplannen zoekt een nieuwe woning in of nabij de huidige woonomgeving. De mensen vanuit de regio's rondom Zeeland die wel verder kijken doen dat vaker in Utrecht, Gelderland of Noord-Holland dan in Zeeland. Vijf procent van de mensen die uit omliggende regio's wil verhuizen, zoekt naar een woning in Zeeland.
Verhuizen
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
De bevolkingsgroei was iets groter dan de vorige jaren, dat komt voor een klein deel door corona. Een deel van de verhuizingen was administratief van aard, door inschrijving in de tweede woning. Daarnaast was er zeker sprake van toename van mensen die zich definitief in Zeeland vestigden. Deze toename zijn vooral 20-40-jarigen. Deze nieuwe Zeeuwen komen vooral uit enkele grote steden, gemeenten direct rond Zeeland, gemeenten in Zuid-Holland of zijn statushouders, volgens het rapport.

Houd rekening met mogelijke krimp

Eén van de aanbevelingen van het rapport is dat er opnieuw rekening met krimp gehouden moet worden in de toekomst. Daarom zou naast nieuwbouw, goed gekeken moeten worden naar het gebruiken en verbeteren van de huidige woningmogelijkheden. Daarvoor moeten corporaties, gemeenten, provincie nauwer samenwerken.