Voordat 'ie gevlogen is: turen, tellen en even lachen naar het vogeltje

Vogelminnend Nederland speurt dit weekend de tuin af op zoek naar tuinvogels. Dat doen ze voor de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. En dat betekent dat Frans de Bruijckere uit Goes met verrekijker, pen, papier en camera in de aanslag zit om de vogels in zijn tuin te spotten en vast te leggen.
Frans telt de vogels in zijn tuin
Vanuit zijn comfortabele stoel kijkt De Bruijckere door twee grote ruiten naar zijn tuin. Hij heeft een half uur de tijd om alle vogels in zijn tuin te tellen. Ze weten zijn pinda's en vetbollen vanochtend nog niet echt goed te vinden: "Er zit wel een meerkoet aan de overkant van het water. Maar die mag ik niet meetellen, dat is wel jammer."

Regels voor het tellen van vogels

Aan het tellen van de vogels is dan ook een aantal regels verbonden: "Je mag alleen vogels opschrijven die in je eigen tuin zitten en je mag ook geen overvliegende vogels meetellen. Ze moeten dus echt even in je tuin blijven plakken", legt de tuinvogelteller uit.
Tuinvogeltelling
Frans tuurt naar de vogels in zijn tuin © Omroep Zeeland
Een gaai neemt plaats in de boom. De Bruijckere noteert de vogelsoort en het tijdstip waarop de gaai de Goese tuin betrad: "En ik zie ook een paar meesjes. Ik ben best competitief. Dus ik doe wel m'n best om zoveel mogelijk vogels naar m'n tuin te lokken. Dat kun je bijvoorbeeld ook met geluiden doen."

Koekoek

In alle jaren dat De Bruijckere meedoet met de tuinvogeltelling, heeft hij wat handige trucjes geleerd om de vogels naar z'n tuin te lokken. Zo heeft hij een app met vogelgeluiden en kan hij het geluid van de koekoek feilloos nadoen: "De koekoek is er nu niet, maar als hij er wel is, geeft hij ook antwoord als ik 'm nadoe." Dat antwoord is wel vrij voorspelbaar: "Koekoek!"
Tuinvogeltelling, vogel
Frans maakt foto's van de vogels die hij in zijn tuin spot, zoals deze Vlaamse gaai © Frans de Bruijckere
Ook morgen kun je nog een half uur de vogels in je tuin tellen. Die telling moet je uiterlijk maandagochtend 31 januari vóór 12 uur inleveren. Het is nog niet bekend welke vogel dit jaar zich het meest laat zien in onze tuinen. Vorig jaar was de huismus de meest geziene tuinvogel.