Goedemorgen! Storm Corrie, windstoten tot 100 kilometer per uur, vogeltelling en long covid

Goedemorgen, heb jij je goede voornemens voor dit jaar al weggewuifd of heb je jouw gezonde gewoonten zoals 'dry january' goed volgehouden? Vandaag is het de laatste dag van januari en dus mag het vanaf morgen weer allemaal wat losser. Iets wat we wel elke dag netjes volhouden: een voorproefje van het Zeeuwse nieuws. Op web, app en onze sociale mediakanalen.
Harde wind heeft niet alleen nadelen, soms kan er ook gesurft worden, zoals in Westkapelle
Harde wind heeft niet alleen nadelen, soms kan er ook gesurft worden, zoals in Westkapelle © Dicky Weidema
In Zeeland zijn we een beetje wind wel gewend, maar je hebt het vast wel gemerkt: het waait hárd. De teststraat van de GGD in Vlissingen is daarom vandaag gesloten. Dat doet de GGD uit voorzorg voor de verwachte storm. De teststraat bestaat uit een paar grote tenten en de GGD wil voorkomen dat er gewonden vallen als de tenten door de wind omver worden geblazen. Mensen die vandaag een afspraak hebben in Vlissingen zijn of worden gebeld om een nieuwe afspraak in te plannen op een andere locatie.

Wegen afgesloten vanwege storm

En nog meer over de verwachte storm die de naam Corrie heeft gekregen: Waterschap Scheldestromen bereidt vanwege hoog water maatregelen voor. Mogelijk zullen bepaalde wegen worden afgesloten. En Rijkswaterstaat gaat mogelijk de Oosterscheldekering sluiten.
Een mus, gekiekt tijdens de tuinvogeltelling
Een mus, gekiekt tijdens de tuinvogeltelling © Astrid Wiessner Hoog, 's Heerenhoek
Welke vogels komen het meeste voor in Nederland? Tienduizenden kenners hebben afgelopen weekend tijdens de Tuinvogeltelling geprobeerd om op die vraag antwoord te geven door in de tuin of op het balkon op vogels te letten. De vogels die werden gezien zijn genoteerd. Vanmiddag worden de meeste geziene vogels bekendgemaakt.
Nathalie van der Starre voor en nadat ze Long Covid kreeg
Nathalie van der Starre uit Kloosterzande voor en nadat ze Long Covid kreeg © Nathalie van der Starre
De Patiëntengroep Long Covid Nederland voert vandaag rondetafelgesprekken met de Tweede Kamer. Nathalie van der Starre uit Kloosterzande heeft al twee jaar long covid en het heeft haar leven compleet op zijn kop gezet. Ze hoopt dat de gesprekken van vandaag meer bekendheid geven aan de ziekte en dat er oplossingen komen voor patiënten zoals zij.

Stempotloodchallenge

Tot slot: tekenaars opgelet! Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dus is nu het moment om de toekomstige bestuurders van jouw gemeente te laten zien wat er volgens jou moet veranderen in je woonplaats. Omroep Zeeland is nieuwsgierig naar jouw mening en start daarom de stempotloodchallenge. Teken jouw wens met een rood potlood of stift en stuur 'm op. Teken jouw voorstel met een rood (stem)potlood, een rode stift of rode verf, maak er een foto van en upload het via omroepzeeland.nl/zeelandkiest. Of stuur een mailtje met de tekening en een uitleg naar zeelandkiest@omroepzeeland.nl. We zijn benieuwd wat er zoal binnenkomt!
Zonsopkomst in Zeeuws-Vlaanderen
Zonsopkomst in Zeeuws-Vlaanderen © Peter Faas, Terneuzen

Het weer

Vandaag trekt er een harde tot stormachtige wind uit het westen tot noordwesten. Er staat windkracht 6 tot 8, met kans dat het tijdelijk tot noordwestenstorm komt met windkracht 9. Er zijn zware windstoten met snelheid tot 90 á 100 km/uur. Verder zijn er flinke opklaringen, met af en toe een regenbui. De temperatuur is vandaag 6 tot 7 graden.