'Goed genoeg is oud genoeg', trainer De Waal (28) jonger dan zijn spelers

"Wat is ervaring? Ik heb meer ervaring in het trainersvak dan de meeste spelers die lang gevoetbald hebben", zegt Jesse de Waal, nu nog assistent, maar volgend seizoen hoofdtrainer van voetbalvereniging STEEN. 28 jaar is hij, voor veel voetballers breken dan de beste jaren aan, maar bij De Waal liep het anders.
'Goed genoeg is oud genoeg', trainer De Waal (28) jonger dan zijn spelers
Een ernstige knieblessure maakte een vroegtijdig einde aan zijn carrière binnen de lijnen. Bezeten als hij is, besloot De Waal het voetbal niet de rug toe te keren, maar als trainer aan de slag te gaan. Bij H.V.V. '24 uit Hulst als jeugdtrainer, in de jeugdopleiding van NAC Breda als video-analist en sinds drie jaar bij het eerste elftal van STEEN, de club uit Sint Jansteen.
Hij zegt het zelf voetballen niet te missen. "Sterker nog, ik haal misschien nog wel meer energie uit het trainer zijn. Als voetballer ben je alleen met jezelf bezig, maar als trainer kun je elf spelers aansturen."
Die bevlogenheid is mooi om te zien.
Jo van Remortele, VV STEEN
Op dit moment is De Waal bij STEEN nog assistent van de ervaren Marco van Vlierberghe. Volgend seizoen krijgt hij zelf de touwtjes in handen bij de zondag derdeklasser. Bij STEEN zien ze in De Waal een talentvolle trainer. Zijn leeftijd (28) was daarom geen issue. "Goed genoeg is wat ons betreft oud genoeg", aldus Jo van Remortele, die over technisch beleid van de club gaat. "Natuurlijk moeten we soms bijsturen, of afremmen, maar die bevlogenheid is juist mooi om te zien."
voetbal Jesse de Waal STEEN
Jesse de Waal is nu assistent-trainer bij STEEN, maar volgend seizoen is hij hoofdtrainer bij de club © Omroep Zeeland
Ook De Waal zelf denkt dat het kan: werken met een trainer die jonger is dan sommige van zijn spelers. "Binnen het veld ben ik de trainer, en daar moet je naar luisteren, ongeacht hoe oud-ie is", zegt hij met een lach. "Maar buiten het veld zijn we goed bevriend met elkaar en praten we zo min mogelijk over voetbal."

Ambities

De ambities van de jonge trainer reiken verder dan de club uit zijn dorp, zo eerlijk is hij. "Iedere dag bezig zijn met beter worden, vind ik wel heel gaaf. Dat kan in de jeugdopleiding van een betaald voetbalclub, of in de top van het amateurvoetbal."
De Waal en STEEN moeten dit seizoen alle zeilen bijzetten om zich te handhaven in de zondag 3e klasse. "Eerst hier maar eens iets moois neerzetten en dan kijken we wel verder."
In Zeeland staan er volgend seizoen meer jonge trainers op het veld. Marcel Verschoor bijvoorbeeld, 26 jaar, wordt hoofdtrainer bij zaterdag vierdeklasser Brouwershaven. En de 29-jarige Shane van Bogaert bij zaterdag derdeklasser Kapelle.