84.000 vogels in Zeeland geteld, merel na ziekte weer terug in Zeeuwse tuinen

Heb jij het afgelopen weekend meegedaan met de nationale tuinvogeltelling? Dan is dit je vast opgevallen: de huismus vliegt weer meer door de Zeeuwse tuinen. De mus is dit jaar de meest getelde vogel. De koolmees staat op nummer twee en de merel op drie.
De mus tijdens de tuinvogeltelling in 's Heerenhoek
De mus tijdens de tuinvogeltelling in 's Heerenhoek © Astrid Wiessner Hoog
Zeeuwen telden dit weekend in totaal zo'n 84.000 vogels. De huismus werd 13.000 keer geteld. "Gemiddeld telden de tellers acht huismussen per tuin", vertelt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming Nederland. "Maar er waren ook tuinen waar de mus veertig keer is gezien. Dat komt omdat huismussen in grote groepen leven. Je zult ze nooit alleen zien."
Luister hieronder het gesprek met Marieke Dijksman terug:
Marieke Dijksman over de nationale vogeltelling
Dat de huismus het meest geteld werd in Zeeland, was voor de Vogelbescherming dus geen verrassing. "Wat wel verrassend was, is de terugkomst van de merel. De merel heeft door een merelziekte in 2016 een gigantische klap gehad en is in aantallen afgenomen. Dit jaar werd de merel in driekwart van de tuinen weer gezien. Dat kan wijzen op licht herstel, maar dat moet de komende jaren nog blijken."

De top tien meest getelde vogels dit jaar op een rijtje:

1. de huismus
2. de koolmees
3. de merel
4. de vink
5. de kauw
6. de Turkse tortel
7. de pimpelmees
8. de roodborst
9. de spreeuw
10. de houtduif
De top tien meest getelde vogels dit jaar waren op een rijtje: de huismus, de koolmees, de merel, de vink, de kauw, de Turkse tortel, de pimpelmees, de roodborst, de spreeuw en op nummer tien, de houtduif.
De Vogelbescherming wil met de telling zo veel mogelijk informatie verzamelen over vogels in Nederland. Tellers konden tot 12.00 uur vandaag hun tellingen insturen. In Zeeland ging de telling er zo aan toe: