Nieuwe minister meteen naar Vlissingen voor haperend compensatiepakket

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot is vanmiddag in Vlissingen om met Zeeuwen te praten over het compensatiepakket voor de marinierskazerne. Het is het eerste landelijke werkbezoek van de nieuwe minister.
Hanke Bruins Slot
Hanke Bruins Slot kiest Vlissingen als locatie voor haar eerste werkbezoek © ANP
Nadat de marinierskazerne definitief niet naar Zeeland kwam, kreeg Zeeland van het kabinet een compensatiepakket ter waarde van 650 miljoen euro. Het is een breed pakket, uiteenlopend van een snelle intercity naar de Randstad en een huisartsenopleiding, tot aan de komst van grote andere instituten.

Veel banen

Zo moet er een justitieel kenniscentrum, een EBI (Extra Beveiligde Inrichting) met bijbehorende rechtbank en een Delta Kenniscentrum komen. Die moeten ieder veel banen opleveren, zodat meer jongeren in de provincie kunnen blijven of terug kunnen keren na hun opleiding. Maar de hoop is ook dat het nieuwe Zeeuwen aantrekt.
EBI twee jaar uitgesteld
Waar de snelle intercity al rijdt en de huisartsenopleiding in Zeeland van start is gegaan, wil het juist met de grote instituten niet lukken. De EBI is twee jaar uitgesteld en zal nu pas in 2028 volledig operationeel zijn. Ook het Delta Kenniscentrum komt niet zo vlot van de grond als gedacht.
Met name over het uitstel van de EBI zal minister Hanke Bruins Slot kritische vragen krijgen. Het uitstel van de komst doet veel Zeeuwen denken aan het uitstel van de marinierskazerne, wat uiteindelijk resulteerde in een definitief afstel.
Haperend compensatiepakket maakt Zeeuwen zenuwachtig
Minister Hanke Bruins Slot gaat vanmiddag in gesprek met Zeeuwse bestuurders op het stadhuis van Vlissingen. Daarna zal ze het terrein bezoeken dat ooit bestemd was voor de marinierskazerne, waar nu de extra beveiligde gevangenis komt met de bijbehorende rechtbank en andere gebouwen.

Orionis

Na het bezoek aan het terrein van de toekomstige EBI brengt Bruins Slot woensdagmiddag ook nog en bezoek aan de Kenniswerf en aan sociaal werkbedrijf Orionis, waar ze wordt bijgepraat over om- en bijscholingstrajecten. En ze krijgt ook nog uitleg over slimme mobiliteit in Zeeland.