Zo zag storm Corrie er in Zeeland uit

Hoog water in combinatie met een krachtige noordwestenwind waren de ingrediënten van storm Corrie. De Oosterscheldekering werd gesloten en uit voorzorg sloot het waterschap verschillende wegen langs de kust af. Dat ontmoedigde veel nieuwsgierige Zeeuwen niet om toch even een glimp van Corrie op te vangen.
Noordduine storm Corrie
Corrie heeft strandpaviljoen Noordduine al te pakken gehad. 'Dat wordt scheppen', staat er op Facebook © Danny Giesen en Eddie Ployngam
Aan de Zeedijk in Westkapelle parkeren auto's af en aan om even te kijken hoe Corrie er in het echt uitziet. En als je er dan toch bent, dan maakt je natuurlijk even een selfie met Corrie: "We wilden toch even zien hoe het er hier uit zou zien. Het is wel echt heel koud!", vertelt een voorbijganger.

Golven tot zes meter

Ook het Waterschap Scheldestromen neemt rond half twee poolshoogte bij de Zeedijk: "De golven komen nu tot zes meter. Dat is prachtig. Dit is echt genieten", zegt Jan van Kranenburg, crisiscoördinator bij het waterschap.
Het is nog even afwachten of Corrie veel schade heeft aangericht: "Rond half vijf hebben we een goede inventarisatie van de schade. Dan weten we meer", legt Van Kranenburg uit.
Storm Corrie waterschap
Jan van Kranenburg, crisiscoördinator bij het waterschap. © Omroep Zeeland
Om die mogelijke schade te beperken, hebben strandtenteigenaren maatregelen getroffen. Zo hebben ze parasols weggehaald en het terras extra goed vastgezet. Eigenaar Nasir Khalil van strandpaviljoen De Zeebries in Dishoek heeft zijn parasols binnengehaald. "Het water kan erg hoog komen en ik ben wel benieuwd wat voor schade het achterlaat", aldus Khalil.

Blijft er genoeg zand liggen

In het najaar van 2021 zijn de stranden langs de Walcherse kust opgespoten en daarom ligt er nu nog extra veel zand. "Gelukkig zijn onze stranden weer opgespoten, maar ik ben wel erg benieuwd hoeveel schade het straks achterlaat. Als er weer te veel zand weggaat en de zomer komt er weer aan, zitten we straks weer op hetzelfde punt", vertelt Khalil.
De zee bereikte zijn hoogste punt rond half twee maandagmiddag. Bij sommige strandpaviljoens kwam het water tot aan de strandtent, maar bij De Zeebries viel dat alles mee.
Zo beleefde Zeeland storm Corrie
De eigenaren van strandpaviljoen Vloed, Piet-Hein en Kon-Tiki bij Dishoek hebben maandag ook extra maatregelen getroffen. Daar zijn ook de buitenterrassen extra vastgezet en de vlaggenmasten binnengehaald. Zij maken zich nog geen zorgen over het zand dat eventueel wegslaat door storm Corrie.

Water tot aan het strandpaviljoen

Strandpaviljoen Noordduine in Domburg en strandpaviljoen DOK14 in Groede merkten ook veel van storm Corrie. Op Facebook laten zij filmpjes zien van de zee die steeds dichterbij komt.
Niet alleen op de stranden kwam het hoge water tot aan de strandpaviljoens. In Perkpolder kwam het water bij twee huizen die buitendijks staan naar binnen. Ook in Breskens kwamen straten onder water, te staan. Het kwam zelfs tot aan de deur van de KNRM.