Voetballer Wilson blijft knokken: 'Ik werd wakker en kon m'n gezicht niet bewegen'

Fabian Wilson is al jaren een van dé gezichten van voetbalclub Hoek. De verdediger uit Axel voetbalt sinds 2011 op sportpark Denoek en is sindsdien niet meer weg te denken bij de club uit Zeeuws-Vlaanderen. Toch is het al een poos stil rond Wilson. Hij staat noodgedwongen langs de kant sinds het noodlot hem trof.
Voetballer Wilson blijft knokken: 'Ik werd wakker en kon m'n gezicht niet bewegen'
10 mei 2021: de wekker gaat en het lijkt een dag als zovelen te worden voor Fabian Wilson. Zodra het even kan, staat hij op het voetbalveld bij Hoek, waar de honkvaste verdediger al tien jaar speelt. Die ochtend zal het leven van de dan 30-jarige Wilson echter volledig op zijn kop zetten.
"Toen ik wakker werd kon ik de helft van m'n gezicht niet bewegen", memoreert Wilson, die uiteraard meteen de dokter belt. Hij blijkt een aangezichtsverlamming te hebben opgelopen. "En daardoor had ik ook evenwichtsstoornissen."
Ik stond op het punt om de handdoek in de ring te gooien, maar rond de jaarwisseling heb ik besloten dat ik wil blijven knokken
Fabian Wilson, voetballer Hoek
Enorm schrikken natuurlijk, maar Wilson blijft tot dan toe positief. "Ik dacht dat ik er met een paar weken wel weer bovenop zou zijn", herinnert hij zich. Een foute inschatting, zo blijkt, want de revalidatie sleept zich voort. Weken worden maanden en langzaamaan wordt Wilsons optimisme zijn eigen vijand. "De doelen die ik voor mezelf had gesteld, moest ik keer op keer uitstellen."

Uit de put

Rond de jaarwisseling breekt hem dat bijna op. "Toen stond ik op punt om de handdoek in de ring te gooien. Gelukkig hebben de mensen om me heen me toen uit de put gepraat", aldus Wilson.
voetbal
Een uitbundige Fabian Wilson viert een treffer (archief) © Orange Pictures
In de loop der jaren bouwde de inmiddels 31-jarige Wilson een behoorlijke staat van dienst op bij de Zeeuws-Vlaamse derdedivisionist. Met meer dan honderd competitiewedstrijden is hij een van de meest ervaren spelers in de selectie van trainer Lorenzo Staelens. Sinds kort staat Wilson weer op het trainingsveld met zijn ploeggenoten.

Stap voor stap

Het doet hem goed, maar soms ook pijn. "Als ik er mee wordt geconfronteerd hoe ver ik nog van mijn oude niveau ben verwijderd." Veelvuldig draaien met het hoofd zorgt nog voor problemen en dat maakt voetballen soms lastig. Stap voor stap gaat het beter, legt hij uit. "Ik probeer niet per week, maar per maand te kijken of het beter gaat. En vaak kan ik dan zeggen dat ik toch wel weer wat progressie heb gemaakt."
Voetbal speelt nog steeds een heel belangrijke rol in het leven van Fabian Wilson. De voetballer van Hoek is sinds kort ook trainer bij zondag vierdeklasser Oostburg. "Het kwam op m'n pad en ik wil het trainersvak graag gaan ontdekken", aldus Wilson, die bijna iedere dag van de week op het voetbalveld te vinden is. "Het houdt me bezig, dat vind ik ook wel lekker nu."
Wilson weet eerlijk gezegd niet of de Hoek-supporters hem ooit nog in actie zien tijdens een wedstrijd. Een specifieke datum waarop dat moet gebeuren heeft hij losgelaten. "Ik probeer mezelf geen druk op te leggen." De Axelaar probeert vrede te hebben met de situatie zoals die is. "Ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb, áls het me überhaupt nog gaat lukken. Maar ik zal ervoor blijven gaan."