Familie cliënten kritisch op het schrappen van bedden bij Emergis

Beter worden doe je thuis. Het is de mantra en visie van Emergis in Kloetinge. De GGZ-instelling sloot daarom eind vorig jaar twee klinieken. Belangenvereniging Ypsilon is kritisch over het besluit. Vijf vragen aan Magda de Feijter uit Zaamslag, zij is betrokken bij Ypsilon Zeeland.
Kritiek sluiten GGZbedden
Zo min mogelijk opnames in de kliniek. Daar streeft Emergis naar © Omroep Zeeland

Emergis is duidelijk: beter worden doe je thuis. Met hulp van medewerkers die desnoods meerdere keren per dag langskomen. Wat zegt u daarvan?

"Wij zijn er kritisch over. Zeker door verhalen van onze lotgenoten (andere ouders/familieleden van cliënten met psychische problemen, red.) Kijk, de afdeling Soteria, één van de klinieken die sluit, werd juist geprezen omdat daar in een huiselijke sfeer jongvolwassenen werden opvangen en hulp kregen. Nu blijven ze thuis wonen. Tenminste het deel dat nog geen eigen plek heeft. Ik ken een verhaal van ouders die ook nog jonge kinderen hadden. Als hun oudste in een psychose terecht kwam, was dat heel lastig voor het hele gezin."

Waarom is dat lastig?

De Feijter glimlacht voorzichtig. "Tegenwoordig moet je dat onbegrepen gedrag noemen. Dat betekent dat het oudste kind zich op dat moment zodanig gedraagt, dat het niet past in een 'gewone' thuissituatie. Denk aan plotseling schreeuwen, schoppen, schelden. Of hij of zij gaat zich juist heel erg terugtrekken, stil zijn, gaat elk contact uit de weg."
Kritiek sluiten GGZbedden
Het geld dat Emergis bespaart door sluiten van de klinieken, gaat naar de zorg thuis, is het idee. © Omroep Zeeland
Voor de tweede keer in korte tijd was er in december vorig jaar een reorganisatie bij de geestelijke gezondheidsinstelling. Het ging dit keer om het sluiten van de klinieken angst- en stemmingsstoornissen en Soteria (psychosezorg). Emergis is ervan overtuigd dat zorg beter thuis kan worden gegeven. In combinatie met zogenoemde ambulante zorg van medewerkers, die indien nodig langskomt. Als dat écht niet kan, worden de cliënten op afdelingen van andere klinieken opgenomen.

Landelijk is het aantal bedden in psychiatrische ziekenhuizen in tien jaar met ruim dertig procent afgenomen. Allemaal om extra te investeren in de zorg thuis. Hoe ziet u dat?

"We zijn niet op voorhand tegen hulp thuis, zeker niet. Maar we vragen ons wel af, in het bijzonder voor jongvolwassenen met een psychose, of juist niet zij gebaat zijn bij het samenkomen. Het samen weer naar buiten gaan, het samen ondernemen. Dat gebeurde bij Soteria en daarom maakte juist deze kliniek kans op een landelijke prijs."

U spreekt namens familie van de cliënten met psychische problemen. Hoe reageert de familie op sluiting van de klinieken?

"Er zijn zorgen, zeker gezien de leeftijd van mantelzorgers. Een moeder vertelde me over haar zoon die lijdt aan psychoses. Hij woont zelfstandig. Meestal zie je dat het twee kanten op kan gaan: of de boel wordt verwaarloosd of er wordt obsessief schoongemaakt, op het smetvreesachtige af. Deze zoon liet de boel verwaarlozen. Moeder ging elke keer poetsen als de hulpverlening op het punt stond langs te komen. Vraag is natuurlijk of dit de manier is. Dat vroeg zij zich overigens ook zelf af."
Kritiek sluiten GGZbedden
Magda de Feijter: 'We hebben onze zorgen geuit bij Emergis' © Omroep Zeeland

Emergis zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de ambulante zorg goed van de grond komt. Ook door ervaringen met de al bestaande hulp thuis. Heeft u dat ook?

"Wij hebben onze zorgen geuit richting Emergis. Die zegt inderdaad alle vertrouwen te hebben in de zorg thuis en ook te garanderen dat als het echt niet gaat, er plaats is en blijft in Kloetinge voor korte opnames. We gaan het in de gaten houden en vragen tegelijkertijd aandacht voor meer inzet op preventie. Dat doen wij ook richting alle Zeeuwse gemeentes. Een voorbeeld: een man die heel erg slecht tegen prikkels kan, is enorm geholpen bij een goede geluidsisolatie van zijn huis. De betrokken gemeente heeft in dit geval snel en goed gehandeld. Daarmee kun je voorkomen dat hij in een verder GGZ-traject komt. "