Schade Corrie erger dan verwacht: 'Nog zo'n storm kan een bres in de dijk veroorzaken'

Storm Corrie heeft nogal huisgehouden in Zeeland. Volgens Toine Poppelaars, dijkgraaf bij waterschap Scheldestromen, is de schade erger dan verwacht. "Stukken strand zijn weggeslagen, duinen zijn afgebrokkeld, en kleilagen zijn weggespoeld. We moeten zo snel mogelijk herstellen. Ik zou niet zeggen dat er acuut gevaar is, maar we moeten morgen niet weer zo'n storm krijgen want dan kan er nog wel eens een bres ontstaan in de dijk."
De hoge waterstanden bij storm Corrie zorgden voor zandafslag
De hoge waterstanden bij storm Corrie zorgden voor zandafslag © Monique Ardon
Volgens Poppelaars is er vooral veel schade aan het strand van Vrouwenpolder, de stranden van Schouwen-Duiveland en de stranden van West-Zeeuws-Vlaanderen. Medewerkers van het waterschap hebben gisteren en vanmorgen alle kustlijnen gecontroleerd.
"Ik ben nu op het strand van Vrouwenpolder en hier zijn we nu vooral nog afval aan het opruimen", zegt Poppelaars. "Het is heel rommelig. Er zijn enorme hoeveelheden afval uit zee het strand op gespoeld. Denk aan takken, hout en plastic."
Luister hieronder het gesprek met Toine Poppelaars terug:
Dijkgraaf Toine Poppelaars over storm Corrie
Aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen moet er het meest hersteld worden. "Daar is een deel van de kleilaag weggespoeld. Die hoort het zand bij elkaar te houden. We willen niet dat Zeeland kleiner wordt, dus dat moet á la minute hersteld worden." Maar volgens Poppelaars is dat een klus die niet zomaar gedaan kan worden. "Er moet klei uit België aangeleverd worden en de klei moet gecontroleerd worden op PFAS. We proberen dat zo snel mogelijk en zo verantwoordelijk mogelijk te doen." Ook is een fietspad bij Nieuwvliet afgesloten. Dat ligt onder het zand en de berm is weggeslagen.

Opspuiten van stranden mogelijk versnellen

Het waterschap gaat daarnaast in overleg met Rijkswaterstaat over de zandsuppletie aan de Zeeuwse kust. Rijkswaterstaat was dit jaar al druk bezig met het opspuiten van stranden, maar volgens het waterschap is er een kans dat die werkzaamheden na storm Corrie versneld moeten worden.