Twee zittingsdagen uitgetrokken voor moordzaak Ichelle van de Velde

Op 20 en 21 april zal de rechtszaak tegen de 45-jarige verdachte op de moord van Ichelle van de Velde uit Oostburg inhoudelijk worden behandeld. Dat bleek vandaag tijdens de vierde pro-formazitting in de rechtbank in Middelburg. Alle onderzoeken zijn afgerond en bijna alle getuigen zijn gehoord.
Crowdfunding Ichelle
De vrouwelijke verdachte uit Aardenburg ontkent dat ze iets met de moord op Ichelle te maken heeft © Familie Ichelle van de Velde
De advocaat van de vrouwelijke verdachte wil de kinderen van de verdachte nog horen als getuige. De vrouwelijke verdachte uit Aardenburg ontkent dat ze iets met de moord zelf te maken heeft. Ze zou alleen onder dwang het lichaam van de 29-jarige Ichelle hebben gedumpt. De partner van de verdachte had een relatie met Ichelle.

Komt er nog een verklaring?

De vrouw heeft vorig jaar aangegeven tijdens de inhoudelijke behandeling een verklaring af te leggen. Het Openbaar Ministerie vraagt zich vandaag af of die verklaring nog eventueel voor de rechtbankzitting in april komt. Dat lijkt te gaan gebeuren, maar zeker is dat nog niet.
Bij de inhoudelijke behandeling in april moet ze van de rechtbank zeker aanwezig zijn. Volgens de rechtbank heeft de verdachte nog nergens aan meegewerkt en vertoont ze vermijdend gedrag. Ze is bij de afgelopen vier pro-formazittingen niet aanwezig geweest. Daarom besloot de rechtbank tot een bevel tot medebrenging.

De zaak Ichelle

Op 15 december 2020 verdween Ichelle van de Velde uit Oostburg. Verschillende keren werd tevergeefs door zowel politie als vrienden en familie gezocht naar Ichelle. Op 9 februari 2021 werd een kennis van Ichelle aangehouden als verdachte: een 45-jarige vrouw uit Aardenburg. Zij had een winkel in dezelfde straat als waar Ichelle haar naaiatelier had. In die winkel van de verdachte werden sporen gevonden van een misdrijf. Het stoffelijk overschot van Ichelle werd in februari vorig jaar teruggevonden in het water bij Retranchement.
Een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte - om haar zieke moeder op te zoeken - werd tijdens de vorige zitting door de rechtbank afgewezen. "De verdachte wordt verdacht van een zeer ernstig delict. Haar persoonlijke omstandigheden wegen niet op tegen de mogelijke straf," aldus de voorzitter van de rechtbank toen.

Niet naar uitvaart moeder

De moeder van de verdachte is in de tussentijd overleden. Ook daar werd opnieuw een schorsingsverzoek voor aangevraagd om bij de uitvaart te kunnen zijn. Daar werd door de rechtbank niet in toegestemd, omdat het over de grens in België was.