Rijkswaterstaat wacht metingen stormschade af, maar staat niet afwijzend tegen eerder suppleren

Als het noodzakelijk is voor de veiligheid van het achterland laat Rijkswaterstaat de schade van de storm Corrie aan stranden en duinen eerder herstellen. Maar eerst moet uit metingen blijken dat dit noodzakelijk is voor de veiligheid.
Duinen Corrie Banjaardstrand
De afgekalfde duinen bij het Banjaardstrand © Omroep Zeeland
Dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen trok gisteren aan de bel omdat de schade door storm Corrie groter is dan verwacht. Met name op de stranden van Walcheren, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. Hij kondigde aan om in overleg te gaan met Rijkswaterstaat om geplande zandsuppleties naar voren te halen.
Rijkswaterstaat brengt ieder jaar de basiskustlijn in kaart, die het achterland moet beschermen. Op basis van de laatste metingen is de veiligheid van het achterland niet in het geding, zo laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat desgevraagd weten. Maar die metingen dateren van voor de storm.

Metingen zijn bepalend

Waterschap Scheldestromen gaat mede met behulp van peilboten meten wat storm Corrie heeft aangericht. "Als op basis van die metingen blijkt dat de veiligheid in het geding is, gaan we eerder suppleren", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Dat hebben we in het verleden al vaker gedaan. Maar we wachten nu eerst af wat er uit die metingen van het waterschap komt."

Planning kustonderhoud Deltakust

In het late voorjaarstarten de suppleties op de stranden van Onrustpolder en Breezand, bij het Banjaardstrand en strand Vrouwenpolder. Onderstaand de planning voor de komende jaren:
sep 2021 - jan 2022 Dishoek - Vlissingen, onderhoud strand
2021 - 2022 Onrustpolder, onderhoud strand
2021 - 2022 Breezand, onderhoud strand
2022 - 2023 Westkapelse Zeedijk, onderhoud strand
2022 - 2023 Oostgat, onderhoud zeebodem
2022 - 2023 Nieuwvliet-Groede, onderhoud strand
Afgelopen jaar is de Zeeuwse kust op meerdere plaatsen versterkt. Op de Westkop van Schouwen-Duiveland is het strand versterkt en tussen Zoutelande en Westkapelle is het strand opgehoogd over een lengte van ongeveer vijf kilometer. Het strand tussen Dishoek en Vlissingen wordt op dit moment nog hoger en breder gemaakt en het Badstrand, voor de boulevard van Vlissingen, is weer op sterkte.
Zandsuppletie Baarland
Zandsuppletie bij het strand van Baarland © Omroep Zeeland
Dit jaar werkt Rijkswaterstaat verder aan de bescherming van de Nederlandse kust. In het late voorjaar starten suppleties op de stranden van Onrustpolder en Breezand. Andere projecten uit het suppletieprogramma 2020-2023 zijn aanbesteed, maar nog niet gegund.