Voedselbank Walcheren wanhopig op zoek naar pand: 'Kan me niet voorstellen dat hier geen voedselbank meer is'

Voedselbank Walcheren zit met de handen in het haar. De vrijwilligers zoeken een nieuw onderkomen, maar ze kunnen een ander pand niet vinden of betalen. En in het pand op het Siloplein in Middelburg blijven, is ook geen optie.
Het pand van de voedselbank is sterk verouderd
Voorzitter Emmy de Kraker loopt tegen achterstallig onderhoud aan. Het pand waar de voedselbank op dit moment is gevestigd, is in zeer slechte staat. Delen van plafonds komen bijna naar beneden, door de tocht zijn er hoge energiekosten en er zit asbest in de muren.

Pand sluiten

Vanuit de gemeente is bepaald dat er iets aan de asbestmuren gedaan moet worden. "Die asbest is natuurlijk gevaarlijk voor de gezondheid. Zolang je er niet aan komt, is het geen probleem. Nu zit er tijdelijke betimmering omheen. Als ze dit allemaal weg willen halen, moet het pand een tijdje dicht en kunnen we niemand helpen bij de voedselbank", vertelt De Kraker.

Zoektocht naar een ander pand

De voedselbank huurt op dit moment het pand op het Siloplein van de gemeente Middelburg. De gemeente wil het pand slopen of volledig verbouwen. De kosten die hierbij komen kijken, kan de voedselbank niet betalen. Er wordt daarom gekeken naar een ander pand en ook dat is een hele klus.
De Voedselbank Walcheren is op zoek naar een nieuw pand, maar dat kost geld
"Het is heel lastig om een plaats te vinden op Walcheren. Het moet centraal liggen, maar we hebben ook veel ruimte nodig. Voor onszelf, maar we zijn ook een klein distributiecentrum voor andere voedselbanken in Zeeland. En je moet genoeg ruimte hebben voor de mensen die hier langskomen", aldus de voorzitter.

Financieel niet haalbaar

Een andere mogelijkheid is om naar een ander pand op het Siloplein te verhuizen, maar dit is financieel niet haalbaar: "Daar moet zoveel in geïnvesteerd worden om het gebruiksklaar te maken. En dat leidt tot een structurele verhoging van de huurlasten. Dat kunnen we niet betalen."
De Voedselbank Walcheren krijgt subsidie van de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere. De gemeenten Middelburg en Veere hebben besloten om nog meer subsidie te geven zodat de voedselbank kan kijken naar andere oplossingen. Deze extra inkomsten zijn volgens de voedselbank niet genoeg voor andere ruimtes of een verbouwing. Daarom kijkt de voedselbank naar nieuwe investeerders. De gemeente Vlissingen is onder curatele gesteld en kan de subsidie die ze al geven daardoor niet verhogen.

Einde van de Voedselbank Walcheren?

De Kraker hoopt dat deze financiële strubbeling de toekomst van de voedselbank niet in de weg staat: "Ik kan me niet voorstellen dat wij hier in Zeeland het laten gebeuren dat er geen Voedselbank Walcheren meer zou zijn", vertelt ze.