Onderwijs en kinderopvang: Dit is waarom gratis kinderopvang zo belangrijk is

Een primeur voor Zeeuws-Vlaanderen: op 1 maart begint er in Eede een proef met gratis kinderopvang. Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen en Gerard Langeraert van Onderwijsgroep Elevantio leggen in radioprogramma De Zeeuwse Kamer uit waarom die gratis kinderopvang nou zo belangrijk is.
Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen
De proef begint op 1 maart in Eede. © Omroep Zeeland
"Je ziet dat steeds meer vaders én moeders een baan hebben", begint Langeraert het gesprek. "Of dat een van de ouders niet kan werken en daarom zijn of haar kind niet naar de opvang laat gaan. We gaan voor kansgelijkheid voor de kinderen. Daarom is het noodzakelijk dat er voldoende kinderopvang is."

'Beter voor de ontwikkeling van kinderen'

Want, je kinderen naar de opvang laten gaan, is iets goeds, vindt Langeraert. "Wij merken in het basisonderwijs onmiddellijk dat kinderen die wel naar de opvang zijn geweest, vaak een voorsprong hebben. We zien dat er in hun taalontwikkeling en woordenschat een enorme voorsprong zit op de kinderen die daar niet geweest zijn."

Stroom Zeeuws-Vlaamse kinderen nu naar België voor gratis opvang

Daarnaast ziet Langeraert een probleem in de grensstreek Zeeuws-Vlaanderen, waardoor hij ook het belang van gratis kinderopvang wil aankaarten. Kinderopvang in België is gratis en daarom brengen veel ouders hun kinderen de grens over voor opvang.
Luister hieronder de Zeeuwse Kamer terug:
De Zeeuwse Kamer over het belang van gratis kinderopvang in Zeeland
"We zien dat kinderen in het onderwijssysteem van België blijven en dat kan negatieve gevolgen hebben voor de scholen in Zeeuws-Vlaanderen en uiteindelijk ook voor de werkgelegenheid."

Rompslomp, een ingewikkeld systeem

"België en Nederland zijn heel verschillend in het aanbieden van kinderopvang", vult Vons aan. "In België ga je als je 2,5 jaar oud bent gratis naar school, te starten bij de opvang. In Nederland hebben we een ongelofelijk ingewikkeld systeem. Het is een hele rompslomp om kinderopvangtoeslag aan te vragen."

'2025 duurt nog zo lang, er moet nu wat veranderen'

Maar, die rompslomp gaat veranderen. In het coalitieakkoord is opgenomen dat in 2025 95 procent van de kinderopvang gratis wordt. "Maar 2025 duurt nog te lang", zegt Vons. "Er moet nu wat veranderen, of Zeeuws-Vlaanderen blijft leegstromen."
Rianne Vons
Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen © Omroep Zeeland
De proef met gratis kinderopvang begint op 1 maart in Eede. Daarna volgen proeven in Heikant en één in een grensdorp in Terneuzen. "Met de proef laten we aan Den Haag zien dat het kan, we gaan het bewijzen. Daarnaast willen we meer uitbreiding. Laat ons een pilotgebied hebben van heel Zeeuws-Vlaanderen."

Huisvesting en personeelstekort

Kijkend naar de toekomst verwacht Vons dat er in 2030 zestig procent meer gebruik gemaakt gaat worden van de, dan gratis, kinderopvang. Maar dat heeft wel gevolgen, zeker als het gaat om huisvesting en personeelstekorten.
Zeeuws-Vlaanderen wil proefregio worden voor gratis kinderopvang
Er moet gekeken worden naar huisvesting en personeelstekorten in de toekomst © ANP
"Dat betekent dus dat scholen en kinderopvang meer samen moeten gaan werken", zegt Langeraert. "Gebruik bepaalde ruimtes samen. Maar ook moet er gekeken worden naar bijbouwen of nieuwbouw. Het zal niet meer volstaan met de ruimtes die we hebben."
Langeraert en Vons hebben beleidsmakers uit Den Haag uitgenodigd om bij de proef te komen kijken. Op die manier willen zij het belang van gratis kinderopvang aankaarten én laten zien dat de proef succesvol is.