GroenLinks wil kloof tussen burger en bestuur verkleinen

GroenLinks op Schouwen-Duiveland vindt dat burgers meer betrokken moeten worden bij politieke besluitvorming. De partij pleit voor de invoering van een zogeheten burgerberaad, een aanvulling op de lokale democratie.
Winkelen in Sluis, bezoekers dragen mondkapje, winkelstraat Sluis
Gemeente moet burger meer betrekken bij besluitvorming vindt GroenLinks © Omroep Zeeland
"We hebben het gemeentelijk referendum, maar dat leent zich alleen voor vragen die met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden zijn", legt lijsttrekker Ruud van de Laar uit.
Een burgerberaad buigt zich over ingewikkelde vraagstukken waar de politiek mee worstelt. "Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de omgevingsvisie, dus hoe Schouwen-Duiveland er in de toekomst uit moet gaan zien", zeg Van de Laar, "of de toeristische bewoning in de kernen."

Gemêleerd gezelschap

Als de gemeenteraad besluit om een vraagstuk voor te leggen aan een burgerberaad, dan wordt de samenstelling ervan bepaald door loting. Een commissie waakt ervoor dat het om een gemêleerd gezelschap gaat dat een goede afspiegeling van de bevolking vormt.
De burgerraad krijgt genoeg tijd en budget om zijn werk te doen. De gemeenteraad zou alleen in uitzonderlijke gevallen af mogen wijken van het ingediende advies.

Kloof tussen burger en bestuur

"In een aantal gemeentes als Zeist en Schagen wordt er al mee gewerkt", aldus Van Laar, "en daar zijn goede ervaringen opgedaan." De voorman van GroenLinks denkt dat de kloof tussen burger en bestuur met een burgerberaad zal afnemen.
De gemeenteraad heeft vorig jaar een motie aangenomen van GroenLinks om na de verkiezingen na te gaan denken over inspraak en andere vormen van burgerparticipatie.