Kinderen in Sas van Gent bouwen hun eigen carnavalsoptocht in de klas

Het is weer eens wat anders dan wiskunde of een luistertoets Engels. Leerlingen van groep 7 en 8 van De Statie in Sas van Gent gaan hun eigen carnavalsoptocht knutselen. Leuk om te doen, maar ook met een onderliggend doel, want de plaatselijke carnavalsclub hoopt er bouwers aan over te houden.
Kinderen in Sas van Gent bouwen hun eigen carnavalsoptocht in de klas
Normaal worden de oudste kinderen van de basisschool altijd uitgenodigd om te komen kijken bij de bouwers die aan de optocht werken, maar nu dat vanwege corona niet kan, is een alternatief bedacht: de carnavalsoptocht komt naar de kinderen toe.
Sterker nog: ze mogen hem zelf bouwen. Initiatiefnemer Jan Vereecken gaf vanmiddag het startschot op de school, waarna de kinderen aan hun creaties mochten beginnen. "Ze hebben zo'n drie weken om te bouwen en dan gaan we de optocht tentoonstellen. En de bouwers van het dorp bepalen vervolgens welke kinderen een prijs krijgen."

Fried Night Freddy's

Sanpal uit groep 8 gaat met drie vrienden meteen enthousiast aan de slag. Ze hebben een goed idee. "We maken een carnavalspop uit Fried Night Freddy's. Hij heet Twisted Carnival", zegt hij enthousiast. "Moeilijk wordt het wel denk ik, maar we hebben de rollen goed verdeeld."
In een andere groepje kiezen twee jongens ervoor om Buurman & Buurman te gaan maken. De reden is simpel. Ze wonen in Sas van Gent ook naast elkaar.
Knutselen De Statie Sas van Gent
Kinderen van groep 8 van De Statie werken samen aan de carnavalsoptocht © Omroep Zeeland
Knutselen aan de carnavalsoptocht in groep 8 van De Statie in Sas van Gent
Vereecken hoopt dat de kinderen zo enthousiast worden, dat ze later zelf ook aan de carnavalswagens gaan bouwen. "Want we hebben echt jonge mensen nodig. De jongste is nu 21 jaar. Bij caranaval denken veel mensen misschien alleen aan de dagen zelf. Maar er zit zo'n mooi sociaal gebeuren omheen. Dat moet in stand blijven."
In de week van 21 februari wordt de door de kinderen gemaakte carnavalsoptocht tentoongesteld en in diezelfde week worden de winnende creaties gekozen. "Maar door het enthousiasme van de kinderen is het nu al geslaagd", vindt Vereecken.