Drukte bij Zeeuwse prikstraten: 'Omdat ik dan weer naar restaurants kan gaan'

Een dezer dagen vervalt het groene vinkje in de CoronaCheck-app. Dat merken ze ook bij de prikstraten van de GGD in Zeeland want daar is het een stuk drukker geworden. "We zien nu rond de honderd mensen per prikstraat per dag. Dat is op afspraak, dat zijn dus nog niet de mensen die zonder afspraak langskomen", aldus woordvoerster Melissa van Leeuwen.
Mobiel vaccinatieteam
De GGD heeft het deze week weer drukker met vaccineren © Omroep Zeeland
Afgelopen week bleek uit de cijfers van de GGD dat het rustiger was bij de prikstraten. Op dat moment kwamen er maar tien tot twintig mensen per dag om een vaccinatie. "Het is nu inderdaad drukker, maar er staan nog geen hele lange rijen. We zien vooral jonge mensen tussen de 12 en 17 jaar om een prik komen", aldus de woordvoerster.

Alle locaties drukker

Er zijn zes Zeeuwse prikstraten en de GGD ziet bij al deze locaties dat het drukker is geworden. "Ik ben voor mijn prik gekomen om familie te beschermen, maar ook omdat ik dan weer naar restaurants kan gaan en het dagelijks leven weer normaal wordt", vertelt een jongedame. Zij had nog even gewacht met haar vaccinatie, maar omdat het groene vinkje nu vervalt en ze zonder afspraak om een prik kan komen, heeft ze toch de stap gemaakt.
Groen vinkje vervalt niet morgen, maar dinsdag
De eerste groene vinkjes in de corona-app vervallen niet morgen, maar vanaf volgende week dinsdag. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Eerder werd nog uitgegaan van vrijdag 4 februari, maar dat wordt dinsdag 8 februari.
Het gaat om ruim een half miljoen mensen die wel twee vaccinaties hebben gehaald, maar geen booster. Zij raken hun coronatoegangsbewijs (ctb) kwijt. Zij kunnen zich wel laten testen als zij toch toegang willen tot locaties waar een ctb wordt gevraagd.
De GGD denkt zelf ook dat er nu meer mensen om een coronavaccinatie komen omdat het groene vinkje verloopt. Medewerkers van de GGD horen ook dat Zeeuwen de booster nemen omdat zij vakantieplannen hebben.