Zo worden Zeeuwse zaailingen verzameld om Zeeland te vergroenen

Kijk eens door het raam. Zie je een boom? Als het aan de Zeeuwse Milieufederatie ligt wel: "Ons doel is om 380.000 bomen te planten in Zeeland. Voor iedere Zeeuw een boom", aldus Gabi Sinke.
Perenbomen Baarland
De komende jaren moeten er volgens MeerBomenNu en de Zeeuwse Milieufederatie meer bomen komen © Omroep Zeeland
Ook Marga Witteman van MeerBomenNu ziet het aantal bomen in onze provincie graag toenemen: "Iedere boom maakt ieder jaar tientallen of zelfs honderden zaailingen aan. De meeste daarvan redden het niet, omdat ze bijvoorbeeld te dicht op elkaar staan, te weinig licht krijgen of worden weggemaaid. Maar er is in principe niks mis met deze kleine boompjes. Door ze uit te scheppen en weg te geven, kun je Nederland steeds verder vergroenen."

Zeeuwse zaailingen

Die zaailingen worden vervolgens op een andere plek neergezet. Zo komen ze bij mensen thuis terecht, maar ook bij boeren die houtwallen willen aanleggen. De komende tijd is het verzamelen en uitdelen van Zeeuwse zaailingen dan ook het plan van Witteman: "We zijn zaterdag in parkbos de Elderschans in Aardenburg. Daar staan vlieren, esdoorns, essen en andere soorten. De plantjes die tussen de 50 en 150 centimeter zijn, scheppen we eruit. Die worden opgehaald, gaan mee naar huis en planten we weer op plekken waar ze levensvatbaar zijn."
Luister hier het gesprek met Marga en Gabi in de Zeeuwse Kamer terug
Volgende week doet ze dit nog eens dunnetjes over op Landgoed Het Watergat in Renesse. Er is veel interesse voor de zaailingen. Dat merkte ook Gabi Sinke vorig jaar, toen de Zeeuwse Milieufederatie een soortgelijke actie opzette: "We hebben toen kleine boompjes gratis uitgedeeld. Een kweker heeft de bomen voor ons gekweekt. Het was een daverend succes. We werden helemaal overdonderd. Binnen een kwartier waren 6.000 boompjes weg. Het is hartstikke leuk om te merken dat er zoveel animo voor is."

Iets doen tegen klimaatprobleem

De verklaring van dit grote succes is volgens Sinke simpel: "Mensen willen graag zelf iets doen tegen het klimaatprobleem en voor de natuur. Een handje helpen. Dat kan op deze manier heel concreet. Een paar uur later staat 'ie in je tuin, dus dat is ontzettend leuk. En het is gratis, dat helpt ook."
Zeeuwen lijken dus open te staan voor extra bomen in de provincie. Toch is het soms lastig om een geschikte plek voor de bomen te vinden: "De locaties in Zeeland zijn niet heel makkelijk te vinden want we hebben een vrij open landschap. We zoeken dus goed naar plekken waar je bomen kunt planten", vertelt Sinke.

'Echt geen gigantische boom in de achtertuin'

Toch is de gemiddelde achtertuin ook gewoon een goede locatie: "En dan hoef je echt niet meteen een gigantische boom neer te zetten. We stekken ook struiken. Bijvoorbeeld de vlierenstruik. Die kun je prima in de tuin zetten", zegt Witteman.