Bouw jeugdhuis Terneuzen gestart: 'De coronacrisis heeft alles verergerd'

Veel ruzies, ouders die met elkaar of zichzelf in de knel zitten; er zijn legio redenen op te noemen waarom kinderen thuis niet lekker in hun vel zitten. De gemeente Terneuzen heeft het startsein gegeven voor een jeugdhuis met plaats voor veertien kinderen tussen de 12 en 18 jaar in Othene-Zuid. Het huis is onderdeel van jeugdzorg die de gemeente inkoopt.
Het startsein voor het jeugdhuis in Terneuzen is gegeven
"De coronacrisis heeft alles verergerd. Dat thuiszitten is voor veel gezinnen een snelkookpan geweest", legt Helga van Laak uit, coördinator Kind en Jeugd bij Zeeuwse Gronden. De organisatie helpt mensen met psychiatrische ziekten en is bij de gemeente aan tafel geschoven om het huis vorm te geven. "Het wordt een veilig huis waar de jongeren tijdelijk naartoe kunnen en het is heel fijn dat dat in deze wijk kan. De ouders zijn dichtbij en worden zo betrokken."

Zorgen vanuit de wijk

Toch was het voor de wijk Othene-Zuid niet meteen liefde op het eerste gezicht toen de inwoners hoorden van het jeugdhuis. Gino van Driessche van ontwikkelaar AM Zeeland, ook onderdeel van het projectteam, vertelt dat er veel vragen kwamen: "Er waren wel zorgen over wie er komt wonen en of er dan de mogelijkheid is dat er overlast ontstaat. Uiteindelijk hebben we wel positieve reacties gehad na een bijeenkomst."
De grootste zorgen zijn inmiddels weggenomen, maar het huis wordt nog wel met argusogen bekeken: "Het is een heel nette wijk, maar daarom juist voor deze kinderen ideaal om rust te vinden."
De bouwput voor het Jeugdhuis
De bouwput voor het Jeugdhuis © Omroep Zeeland
Het jeugdhuis is overigens niet uniek in de regio. Zeeuwse Gronden heeft meer van dit soort huizen. "Ik verwacht dat er nog meer bijkomen. Er zijn in Terneuzen en in de omgeving van Terneuzen best wel wat kinderen die even uit huis moeten. We zien dat daar veel vraag naar is", zegt Van Laak.
De 'eerste paal' is dus geslagen. Naar verwachting zal het groepshuis begin 2023 in gebruik worden genomen.