De nasleep van Corrie: 'Deze duinen moeten we teruggeven aan de zee denk ik'

Storm Corrie heeft aan de Zeeuwse zeeweringen voor onverwacht veel schade gezorgd. Tijdens de storm van afgelopen maandag raakte de dijk bij Retranchement beschadigd en sloeg Corrie grote delen van de duinen bij Nieuwvliet weg. "Deze duinen moeten worden teruggegeven aan de zee denk ik."
Hier sloeg Corrie bijna een bres in de Zeeuwse verdediging
Het fiets- en wandelpad over de Nieuwvlietse duinen is afgezet door waterschap Scheldestromen. De duinen zijn dusdanig beschadigd dat net naast het pad een afgrond van ruim zeven meter is ontstaan. Het hoge water van storm Corrie sleet hier maandag de duinen af over een lengte van 430 meter, twintig meter diep en zeven meter hoog. "Schade zoals deze heb ik nog nooit gezien en ik doe dit werk al 41 jaar", zegt Walter van Damme, inspecteur van het waterschap.

Teruggeven aan de zee

Het afgezette pad wordt later weggehaald en verlegd naar een stuk duin meer landinwaarts door het waterschap. De duinen zelf worden volgens Van Damme niet hersteld: "Deze duinen worden teruggegeven aan de zee denk ik", aldus de inspecteur. De duinen achter deze rij en een dijk zorgen dan voor de veiligheid van het achterland.
Regelmatige zandsuppleties versterkten de duinen bij Nieuwvliet. Aankomende winter zou er weer zo'n suppletie komen, die komt dus te laat.
Schade aan de dijk bij Retranchement
Schade aan de dijk bij Retranchement © Omroep Zeeland
Even verderop bij Retranchement is de dijk ook flink beschadigd. De dijk ligt aan een polder die in 2019 is aangelegd als natuurcompensatie voor de Westerschelde. Groene dijken zouden hier voor de veiligheid moeten zorgen, maar die hebben dankzij de recente storm niet genoeg tijd gehad om zichzelf goed te ontwikkelen met lange wortels van de begroeiing. De bovenste, begroeide laag is over een lengte van 400 meter weggespoeld.
"De schade is groter dan verwacht", zegt Van Damme. De kleilaag onder de begroeiing is nu zichtbaar en de hoop is dat die de komende tijd niet wordt aangetast. Er wordt eerst geprobeerd om er opnieuw een groene dijk van te maken. Van Damme: "We hopen dat hij zich dit jaar nog herstelt."

Ook hier stenen

Als dat niet voldoende helpt, zullen er hier ook stenen aangebracht worden voor de veiligheid. De dijk een stukje verder, net over de grens met België, heeft de storm wel goed doorstaan, want daar liggen wel stenen. Ook het Zeeuwse deel aan de andere kant van de getroffen 400 meter heeft stenen en is nog intact.
Maar wat als er weer een storm komt vóór de dijk is hersteld? Daarover maakt inspecteur Van Damme zich geen zorgen. "Er zit nog 1,40 meter zware klei in de dijk", legt hij uit. "Deze dijk gaat dat wel redden."