Rinus Spruit genomineerd met Zeeuwse roman voor Libris Literatuur Prijs

Harry Mullisch, Adriaan van Dis of Arthur Japin. Het zijn allemaal bekende schrijvers die ooit de Libris Literatuur Prijs wonnen. Misschien kunnen we Rinus Spruit (1946) uit 's Heerenhoek straks aan dit rijtje toevoegen. Met zijn boek De verlossing van Jacob Smallegange is hij één van de achttien genomineerden.
Rinus Spruit genomineerd met Zeeuwse roman voor Libris Literatuur Prijs
Apetrots is Spruit met de nominatie van zijn vierde roman. De Libris Literatuur Prijs is namelijk een grote Nederlandse prijs. Elk jaar gaat een vijfkoppige jury op zoek naar de beste roman van het jaar. De winnaar gaat naar huis met 50.000 euro. Spruit: "Ik had dit niet verwacht en ik denk ook niet dat ik de prijs ga winnen, maar alleen de nominatie vind ik al een hele eer. Het is een blijk van waardering, je voelt je erkend als schrijver."

Zeeuws verhaal

De Verlossing van Jacob Smallegange speelt zich af in Zeeland. Zijn inspiratie haalde Spruit dan ook uit verschillende plekken in onze provincie. Zo wandelde hij, net als de hoofdpersoon Gerard Stroband, over de Zeedijk in Borssele. Aan die dijk vind je gedichten van Hans Warren en één daarvan is opgenomen in het boek.
Ook heeft Spruit Wolphaartsdijk als decor gebruikt voor het fictieve dorp Sabbingedijk, een samenvoeging van de namen Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk. "Als ik Wolphaartsdijk zou gebruiken, dan moet ook alles kloppen. Het boek speelt zich af rond 1850-1860 en als ik schrijf dat er twee bakkers woonden en het dorp vijfhonderd inwoners telden, dan moet het ook waar zijn. Ik kan niet al deze feiten checken dus daarom heb ik er het fictieve dorp Sabbingedijk van gemaakt", legt hij uit.

Bibliografie Rinus Spruit

2007: De zoektocht naar de hoorn
2008: Zwieg stille
2009: De rietdekker (roman)
2013: Een dag om aan de balk te spijkeren (roman)
2017: Broeder, schrijf toch eens (roman)
2019: De wonderdokter
2021: De verlossing van Jacob Spruit (roman)
2013: Prijs van de Zeeuwse Boekhandel
2016: Zeeland Refinary Cultuurprijs
Er waren ook feiten die Spruit wel kon checken en dat deed hij dan ook in de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg. Hij pleegde research naar de zuigelingensterfte in de negentiende eeuw. Spruit: "Die was verschrikkelijk hoog, een heleboel kinderen haalden hun eerste verjaardag niet. Dat kwam omdat moeders op het land moesten werken en ze hun kinderen daarom broodpap gaven in plaats van borstvoeding. Die zware kost konden ze niet altijd goed verwerken en daardoor gingen een heleboel kinderen dood, soms al na een paar dagen. Dat was rampzalig. Het heeft echt honderden levens gekost."

Droste-effect

In het boek doet hoofdpersoon Gerard onderzoek naar de zuigelingensterfte en later ook de verloskunde in de negentiende eeuw. Gerard besluit een boek over te schrijven met Jacob Smallegange als hoofdpersoon. Dat verhaal is ook weer opgenomen in de roman, dus eigenlijk is er sprake van een boek in een boek. "Dat noemen ze het droste-effect. Je koopt een boek in een boek en krijgt twee boeken voor de prijs van één", grapt Spruit.
Eind deze maand hoort Spruit of deze manier van schrijven origineel genoeg bevonden wordt en hij bij de laatste zes kandidaten zit voor de boekenprijs. In mei wordt dan bekendgemaakt wie de Libris Literatuur Prijs wint en een geldbedrag van 50.000 euro mee naar huis neemt.