Anco liep van Rome naar Athene: 'Ik leef in absolute vrijheid tot het tijd is om terug te komen'

Stoppen met je negen-tot-vijf-baan, je wandelschoenen aantrekken, hoofd kaalscheren en vertrekken. Dat deed de 28-jarige Anco Schreuder uit Kapelle. Hij was de alledaagse sleur zat en wilde meer leren, maar dan buiten de vier muren van zijn kantoor. Hij vertrok daarom naar Rome om vervolgens een reis naar Athene te maken. Niet met het vliegtuig, maar te voet.
Anco uit Kapelle vlogt tijdens zijn wandeling van Rome naar Athene.
'Ik ga leven in absolute vrijheid totdat ik besluit dat het tijd is om terug te komen. We zullen zien waar ik van ben gemaakt.' Zo nam Anco op social media afscheid van zijn kennissenkring. Daarbij een foto van Anco met een grote backpack, wandelschoenen en een wandelstok.
Ik hoopte heel erg op levenslessen tijdens mijn reis
wandelaar Anco Schreuder
Anco wilde weten of er meer te leren viel, niet op carrièregebied, maar persoonlijk. Zijn reis begon in Rome. "Ik hoopte heel erg op bepaalde levenslessen tijdens mijn reis, maar welke dat zouden zijn, geen idee", vraagt Anco zich hardop af terwijl we met hem terugblikken. "Die onwetendheid maakte het wel weer een avontuur met een bepaald risico, ik dook echt het onbekende in. En dan pas leer je en ontwikkel je, denk ik."

'Een mooi metafoor voor het leven'

"Bij een wandeling moet je soms klimmen, soms dalen, soms loop je vlak, soms loop je door de blubber of door de regen. Dat is een mooi metafoor voor het leven. Wat je ook tegenkomt; je kan het niet controleren. Ik heb een keer tegen een rivier staan schreeuwen omdat 'ie m'n weg versperde. Toen moest ik drie kilometer omlopen. Maar, toen ik klaar was met schreeuwen, lag die rivier er nog precies hetzelfde bij."
Anco maakte tijdens zijn reis een nieuwe vriend: zijn hond Roma
Anco maakte tijdens zijn reis een nieuwe vriend: zijn hond Roma © Omroep Zeeland
Tijdens zijn reis was iedere dag anders, maar wel met dezelfde rode draad. "Mijn basisingrediënt was routine. Als je al die kilometers loopt, moet je zorgen dat je lichaam uitgerust is. Daarom had ik iedere dag dezelfde routine: koken, tent in- en uitpakken en Italiaans oefenen met mensen in de buurt zodat ik niet eenzaam raakte." Ook schreef Anco veel over zijn ervaringen, voor zichzelf én voor zijn volgers op zijn Instagrampagina.

Een nieuwe vriend

Zo ontmoette hij tijdens zijn reis ook een nieuwe vriend, eentje die zijn zijde niet meer zou verlaten. Een hond, genaamd Roma. "Roma en een paar andere honden beschermden mij toen ik gevaar liep in een bos. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Een grote witte stier kwam op me afstormen en de honden verjoegen hem door te blaffen en te bijten. Roma is daarna nooit meer van mijn zijde geweken."
Tijdens zijn reis hield Anco een vlog bij en schreef hij veel
Tijdens zijn reis hield Anco een vlog bij en schreef hij veel © Omroep Zeeland
Nu Anco weer terug in het Zeeuwse is, wil hij zijn ervaring delen met de mensen om hem heen. Hij kan een reis als deze bij iedereen aanraden. "Streep de problemen weg waar je niks aan kunt doen en probeer niet het oncontroleerbare te controleren. Als je in een sleur zit, denk dan na: wat is je droom? Probeer daar achter te komen. Ga voor een lange wandeling en zorg dat je daar een antwoord op krijgt. Waar een wil is is een weg. Houd moed en blijf stappen zetten iedere dag.