Inge ruimt troep op van Corrie en ontdekt dat afwasmiddel 'echt lang' meegaat

In een uur rapen tijd heeft Inge de Groot al een hele verzameling aangelegd van "alle soorten troep die de mens geproduceerd heeft". Op het vogelstrand van Neeltje Jans was Inge vandaag met een groep van vijftig vrijwilligers druk in de weer om het afval dat met storm Corrie is aangespoeld op te ruimen. Van mini plastic korrels tot een puntgave fles afwasmiddel uit 1985.
Inge ruimt troep op van Corrie
Als Inge met ons de inhoud van haar rode emmertje doorneemt, heeft het meer weg van een geheugenspel waarbij de kandidaat na afloop zoveel mogelijk onderwerpen moet hebben onthouden. "doppen, rietjes, piepschuim, visnet, wrakhout, vishaakje en nurdels", een andere naam voor mini plastic korrels.
Gewapend met emmer en zeef struint ze al regelmatig het strand af om het zand te zeven en te ontdoen van de kleine plastic korrels. Onbegonnen werk. Want als je ze eenmaal ziet, zie je ze overal liggen. Alsof de inhoud van een zitzak is uitgestrooid over een paar vierkante meter.
Beach Clean Up Corrie
Het strand lag bezaaid met kleine plastic korrels. Lastig op te ruimen en levensgevaarlijk voor jonge vogels © Omroep Zeeland
Je hebt de neiging om er een stofzuiger bij te pakken. Maar dat heeft geen zin. "Dat hebben we al eens geprobeerd", helpt Inge ons uit de droom. "Dan reden we met reusachtige stofzuigers hier over het strand. Maar je zuigt dan ook heel veel zand mee en het is gewoon een dure kwestie."

Zeldzame kolonie

De reden waarom Inge en de vele vrijwilligers juist het vogelstrand hebben uitgekozen voor hun actie, is de dwergstern. "Dit strand is heel belangrijk voor de kolonie dwergsterns. Een zeldzame kolonie. Dwergsterns leggen hier overal hun eitjes op het duin of tussen de kuiltjes zand." En de plastic korrels.
En dat laatste is het probleem. "Zodra de jongen uit hun eitjes komen, beginnen ze om hun heen te pikken en eten ze dus die korrels op. De vogels denken dat ze dan lekker veel hebben gegeten, maar eigenlijk sterven ze een hongerdood", legt Inge uit.
Beach Clean Up Corrie
Een nog puntgave fles Dreft 'gaat echt lang mee' uit 1985 was een van de vondsten © Omroep Zeeland
Om het broedgebied van de dwergstern te beschermen is het strand van maart tot in het najaar verboden terrein voor mensen. Daarvoor worden bezoekers gewaarschuwd met een groot geel bord van Rijkswaterstaat aan het begin van het strand. Maar waarom datzelfde Rijkswaterstaat dan niet eens in de zoveel tijd het strand schoonmaakt, is Inge een raadsel.

Verpakkingsindustrie

"Eigenlijk hoort dit te worden aangepakt door Rijkswaterstaat en de verpakkingsindustrie, maar ja dat gebeurt dus gewoon niet. Het gebeurt nu wel dat ze grote visnetten nu opruimen en dergelijke. Maar dit kleine spul vergt een heel andere aanpak." En als je het aan haar vraagt, is afgraven en opnieuw opspuiten de enige oplossing voor het vogelstrand.