Kun je door PFAS nog zwemmen in de Westerschelde? De provincie laat het onderzoeken

Rijkswaterstaat gaat op verzoek van de provincie onderzoeken of er nog wel in het water van de Westerschelde gezwommen kan worden. Dat doen ze op drie plekken in de Schelde, bij Perkpolder, Baarland en Vlissingen.
Zwemmers in Vlissingen, een van de plekken die wordt onderzocht
Zwemmers in Vlissingen, een van de plekken die wordt onderzocht © Jos Clarijs
Vanmiddag presenteerde het provinciebestuur de zogeheten ontwerplijst met zwemwaterlocaties. Daarvan wordt de waterkwaliteit tweewekelijks of maandelijks onderzocht. Op die manier weet je dus of je daar veilig kunt zwemmen. Maar in verband met de PFAS-problematiek doet Rijkswaterstaat op verzoek van de provincie nog extra onderzoek.

Veilig of niet?

Volgens verantwoordelijk provinciebestuurder Dick van der Velde kan op basis van de resultaten definitief gezegd worden of alle locaties veilig of niet veilig zijn. "Wij zijn niet de deskundigen op dit gebied. Rijkswaterstaat is gewend om de zwemwaterlocaties te meten en we hebben tegen hen gezegd: wij vinden dat in de Westerschelde die locaties ook bekeken moeten worden op PFAS en zij zeggen: met de metingen die we op deze drie plaatsen doen kunnen we voorspellingen doen voor alle locaties."

Water via neus en mond binnenkrijgen

Toch kan dat bij mensen de vraag opwerpen of het nu dan überhaupt wel verstandig is om te gaan zwemmen. "We weten dat water en huid niet de opname van PFAS bevorderen, tenzij je het water aan het opdrinken bent en dat is meestal niet het geval." Op de vraag wat er gebeurt als je toch water via je neus en mond binnenkrijgt zegt Van der Velde: "Daar is al onderzoek naar gedaan en de eerste resultaten daarvan laten zien dat het weinig invloed heeft."

Conclusies na onderzoek

Van der Velde doelt daarmee, volgens een woordvoerder van de provincie, op een onderzoek van het RIVM in de recreatieplas Berkendonk in Brabant. Nu gaat Rijkswaterstaat specifiek onderzoek doen naar de zwemwaterlocaties in de Westerschelde. Pas als die uitkomsten bekend zijn kunnen er conclusies worden getrokken. De provincie gaat ervan uit dat de drie plekken die onderzocht worden, representatief zijn voor alle locaties in de omgeving.