Goedemorgen! Lege schappen, app voor hoge nood en omstreden Chinese camera's

Goedemorgen op de veertigste dag in 2022. Zoals altijd brengen we je op dit tijdstip op de hoogte van het laatste Zeeuwse nieuws.

Dat is pech, product weg

Net nu je zin had in groentebouillon, is het schap leeg. Ook Zeeuwse supermarkten krijgen lang niet alle vakken gevuld. Dat heeft volgens supermarkteigenaar Ronald Lohman van supermarkt PLUS in Breskens meerdere oorzaken: grondstoffentekort, hoog ziekteverzuim bij fabrikanten en supermarkten door corona en leveranciers die niet aan verpakkingsmateriaal kunnen komen.
Lege schappen supermarkt
Supermarkteigenaar Ronald Lohman bij een leeg rek © Omroep Zeeland
En het zal je maar gebeuren dat je net naar de supermarkt bent geweest en onderweg naar huis een kleine of een grote boodschap moet doen. De vraag of je het toilet thuis haalt, is nog maar de vraag.
In Reimerswaal, de meest toiletonvriendelijke gemeente van Zeeland, komt een oplossing voor mensen die tegen dit probleem aanlopen. De gemeente sluit zich aan bij de HogeNood-app. Ondernemers kunnen toiletvoorzieningen aanbieden om mensen met hoge nood te helpen.

Omstreden Chinese camera's

De gemeenten Hulst, Kapelle, Borsele, Terneuzen en Sluis maken voor de beveiliging van overheidsgebouwen of de openbare ruimte gebruik van camera's van de Chinese merken Dahua en Hikvision. Die toestellen worden in verband gebracht met spionage en mensenrechtenschendingen. Borsele heeft aangegeven te stoppen met het gebruik van de camera's.

Zwemmen in Westerschelde?

Misschien heb je je weleens afgevraagd of je door PFAS nog wel in de Westerschelde kan zwemmen. Rijkswaterstaat gaat dat op verzoek van de provincie onderzoeken. Op drie plekken wordt onderzoek gedaan: bij Perkpolder, Baarland en Vlissingen.
En voor als je vandaag mee wil kunnen praten over de Olympische Spelen: na het succes van Ireen Wüst maandag en Kjeld Nuis gisteren op de 1.500 meter langebaanschaatsen, maakt Nederland opnieuw kans op medailles. Vandaag komen vanaf 12.00 uur de shorttrackers in actie.

Weer

Het is overwegend bewolkt en met name vanochtend kan lokaal wat motregen vallen, vooral in Zeeuws-Vlaanderen. Maar niet getreurd: mogelijk breekt de zon vanmiddag nog even door. De maximumtemperatuur is 10 tot 12 graden en er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.
Morgen zijn er flinke perioden met regen. Later op de dag klaart het op en 's avonds is er kans op een regen- of hagelbui. Dan is het kouder met een maximumtemperatuur van zo'n 8 graden. Vrijdag en zaterdag is het droog met zonnige perioden, zaterdagnacht kan het licht vriezen.
Wandeling door duinen in Dishoek
Wandeling door de duinen in Dishoek © Anne-Marie van Iersel