Kamervragen over PFAS-gehalte in Westerschelde: 'We maken ons zorgen over vergiftiging van ons eigen leefmilieu'

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft vragen over de mogelijke gevaren van PFAS in de Westerschelde. Twee Kamerleden willen van de minister en staatssecretaris van Infrastructuur weten of wel duidelijk genoeg is wat de risico's voor de volksgezondheid kunnen zijn. Zij opperen een publiekscampagne waarin de overheid uitlegt dat er geen zelfgevangen vis en zeegroenten uit de Westerschelde gegeten moet worden.
Visser in Vlissingen
Visser in Vlissingen © Jos Clarijs
Eerder adviseerde de GGD Zeeland al om geen vis en zeegroenten uit de Westerschelde te eten, maar volgens GroenLinks wordt dat niet duidelijk uitgedragen. "Wij maken ons gewoon zorgen of iedereen wel op de hoogte is van de gevaren die je loopt als je denkt een gezond visje te vangen", zegt Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks.
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. GenX, PFOA en PFOS zijn de bekendste voorbeelden van door de mens gemaakte PFAS-stoffen. Die worden gebruikt in veel producten, zoals anti-aanbaklagen van pannen, kleding en cosmetica. PFAS zijn zorgwekkende stoffen: ze breken niet of heel slecht af in het milieu.
In de Westerschelde wordt al jaren PFAS geloosd. Pas sinds deze zomer ontstond ophef, nadat breed bekend werd dat de fabriek 3M in de Antwerpse haven grote hoeveelheden PFAS in de Schelde liet stromen.
Momenteel loopt er een onderzoek naar het PFAS-gehalte in de Westerschelde. Daarnaast laat de provincie onderzoeken of er in het water van de Westerschelde gezwommen kan worden.

Liever te veel dan te weinig

Het Kamerlid zegt dat de boodschap om geen vis uit de Westerschelde te eten, beter te vaak dan te weinig verspreid kan worden. "We willen goed vinger aan de pols houden. We maken ons zorgen over vergiftiging van ons eigen leefmilieu."
Met de vragen hopen de Kamerleden meer duidelijkheid te krijgen over de risico's die mensen lopen als zij vis uit de Westerschelde eten. "Maar het belangrijkste is natuurlijk dat wij vinden dat de vervuiling moet stoppen en verdwijnen", vertelt het Kamerlid op Omroep Zeeland Radio. "Ik kan er met m'n pet niet bij dat er economische belangen zijn die de volksgezondheid bedreigen."

Niet tegen ontpolderen, maar

Bromet wil ook weten wat de gevolgen zijn voor het ontpolderen van de Hedwigepolder. "Wij vinden het belangrijk dat er meer natuur komt in Zeeland en dat de Hedwigepolder onder water komt te staan, maar willen ook weten wat de gevolgen zijn van zo'n ontpoldering op het moment dat je dat water inlaat."