Minister: Westerscheldetunnel niet eerder dan 2030 tolvrij

Minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat is niet van plan de Westerscheldetunnel eerder dan 2030 tolvrij te maken. Dat schrijft hij in een antwoord aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is er niet voldoende geld om de tolheffing eerder af te schaffen, en is dat de komende jaren ook het geval.
Westerscheldetunnel
Tolpoortjes bij de Westerscheldetunnel © ANP
De BoerBurgerBeweging en de SP hadden de minister om opheldering gevraagd, omdat het kabinetsbesluit om in 2030 de tol af te schaffen in strijd zou zijn met een eerder aangenomen motie door de Tweede Kamer. In 2030 wil het kabinet alle tolheffingen in Nederland vervangen door een landelijk systeem waarin automobilisten per gereden kilometer betalen.
Dit bord verdwijnt voorlopig nog niet
Dit bord verdwijnt voorlopig nog niet © ANP
In antwoord op Kamervragen van Caroline van der Plas (BBB) en Mahir Alkaya (SP) schrijft de minister dat het vervroegd tolvrij maken van de Westerscheldetunnel leidt tot 340 miljoen euro gederfde tolopbrengsten, dat komt neer op ongeveer 30 miljoen euro per jaar. Uit onderzoek bleek vorig jaar al dat daar tegenover een welvaartswinst te boeken is van tussen de 27 en 39 miljoen euro per jaar als de tol wel wordt afgeschaft, schrijft de minister in zijn beantwoording.

Geen afbreuk vertrouwen

Vrees dat het uitstellen van het tolvrij maken van de tunnel leidt tot afbreuk van het broze vertrouwen tussen de provincie Zeeland en Den Haag, heeft Harbers niet. Volgens de minister is het draaiboek opgesteld in goede samenwerking en vertrouwen met de provincie. "Ik blijf in het vervolg uiteraard in gesprek met de provincie Zeeland, in het bijzonder voor de uitwerking van het Coalitieakkoord", schrijft de minister in antwoord op de vragen.