Provincie teleurgesteld door tunnelnieuws: 'Dit doet veel met het vertrouwen'

Teleurstellend, zo omschrijft gedeputeerde Van der Maas het nieuws van minister Mark Harbers van Infrastructuur dat de Westerscheldetunnel toch echt niet voor 2030 tolvrij wordt. "Dit doet veel met het vertrouwen", zegt hij in reactie op het bericht. "Laten we toch eerst met elkaar het gesprek voeren om manieren te vinden om toch een oplossing te vinden.
Harry van der Maas bij N256
Gedeputeerde Harry van der Maas is teleurgesteld, maar niet verrast over het tunnelnieuws © Omroep Zeeland
Verrassend noemt Van der Maas het nieuws niet. In december, bij de presentatie van het coalitieakkoord van Rutte-IV, werd al duidelijk dat het nieuwe kabinet niet van plan is om de tunnel al in 2025 tolvrij te maken. De gedeputeerde hoopt nu dat de Tweede Kamer in actie komt. "De Kamer heeft in grote meerderheid gezegd 'wij willen de tunnel eerder tolvrij', de minister zegt 'ik ga het niet doen', dus ik ben reuze benieuwd wat de Kamer met deze antwoorden gaat doen."

Verkiezingsbelofte

Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar spraken veel partijen zich uit voor een tolvrije tunnel. "Laten we dat nog even vasthouden en dan moet ik nog wel zien waar het terecht komt", zegt Van der Maas strijdbaar. "Met andere woorden: ik snap het antwoord, maar ik leg me er niet bij neer."
In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Harbers dat hij niet bang is dat dit besluit het vertrouwen tussen Zeeland en Den Haag schaadt. Daar is de gedeputeerde het niet mee eens. "Enerzijds zegt de minister: wij hebben samen met Zeeland dit draaiboek vastgesteld. Daar spreekt een soort vertrouwen uit", legt de provinciebestuurder uit. "En tegelijkertijd, zonder dat hij mij ooit gesproken heeft, geeft hij in de antwoorden aan: ik ga het toch nooit doen. Dan denk ik: waar is dan het vertrouwen gebleven."
Caroline van der Plas zegt dat de strijd nog niet is gestreden
Caroline van der Plas zegt dat de strijd nog niet is gestreden © ANP
De provincie heeft het geld niet om de tunnel zelf tolvrij te maken. De oplossing in deze kwestie zal dus uit Den Haag moeten komen. Daar heeft Van der Maas in Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) en een van de vragenstellers, een bondgenoot. Ook zij legt zich nog niet neer bij tol tot 2030. "Dat zullen we nog weleens zien, want de strijd is wat ons betreft nog niet gestreden", zegt zij strijdbaar.
Van der Plas begrijpt niets van het argument dat er geen financiële dekking zou zijn om de tunnel toch eerder tolvrij te krijgen. "Dekking is een kwestie van politieke keuzes", aldus Van der Plas. Als voorbeeld geeft zij het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt dat de Nederlandse staat onlangs voor 150 miljoen euro heeft aangeschaft. Van der Plas "Daar was ook ineens dekking voor. En ja, waarom? Omdat ze dat schilderij graag wilden hebben."

Belofte maakt schuld

Volgens de voorvrouw van de BBB heeft het vorige kabinet de Zeeuws-Vlamingen een belofte gedaan en moet die worden nagekomen. "Mensen in Zeeuws-Vlaanderen worden al jaren op allerlei mogelijke manieren geschoffeerd", zegt zij. "Het wordt tijd dat het kabinet de mensen in die regio gewoon serieus gaat nemen." Daarnaast is die 30 miljoen euro die het per jaar gaat kosten om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken een schijntje, vindt Van der Plas. "Er ligt een zak van 60 miljard euro voor klimaat- en stikstofplannen. Dat wordt zo uit de mouw geschud, daar doen ze hier niet moeilijk over", foetert zij.
Er is altijd ergens ruimte voor te vinden. Het gaat er om: hoe graag wil je het?
Caroline van der Plas, fractievoorzitter BoerBurgerBeweging
Het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel levert economische groei op voor Zeeuws-Vlaanderen, bleek uit eerdere onderzoeken. Maar het gaat Van der Plas vooral om het principe van tol. Zij vindt het oneerlijk dat Zeeuws-Vlamingen die bijvoorbeeld een rijtest moeten afleggen om hun rijbewijs te verlengen verplicht worden om door de tunnel te gaan. "Als je zo'n tunnel hier in Den Haag zou hebben, was die allang afgeschaft", denkt de boerenvoorvrouw.

'Hoe graag wil je het'

Caroline van der Plas heeft het gevoel dat het kabinet Zeeuws-Vlamingen totaal niet serieus worden genomen door het kabinet. Van der Pas: "Alsof het een aanhangsel is. Zo van: 'oh ja, daar woont ook nog een man en een paardenkop, daar moeten we ook iets mee'. Zo worden ze behandeld!" De dekking om de tunnel tolvrij te maken, zal gevonden worden, denkt zij. "Er is altijd ergens ruimte voor te vinden", sluit ze af. "Het gaat er om: hoe graag wil je het?"
Luister hier naar de reactie van Caroline van der Plas bij Omroep Zeeland Radio:
Volgens Caroline van der Plas moet de belofte worden nagekomen.