Four Freedoms Awards voor vrouwen uit Vietnam, Indonesië en Kenia

De Roosevelt Foundation heeft vandaag bekendgemaakt wie dit jaar de Four Freedoms Awards krijgen. Voor het eerst in twee jaar worden de awards weer tijdens een fysieke bijeenkomst uitgereikt, hoewel er nog wel beperkingen zullen gelden en niet iedereen erbij aanwezig zal zijn.
Four Freedoms Awards
De onderscheidingen van de Four Freedoms Awards © Roosevelt Foundation
De award voor Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Vietnamese Mai Khoi Do Nguyen. Zij brengt met haar muziek en andere kunstvormen onder andere het belang van vrijheid van meningsuiting en de verbetering van mensenrechten in Vietnam onder de aandacht. Zo vindt zij het belangrijk dat iedereen in zijn leven zijn eigen keuzes kan maken.
Mai Khoi Do Nguyen
De Vietnamese Mai Khoi Do Nguyen krijgt de award voor Vrijheid van Meningsuiting © Roosevelt Foundation
Lian Gogali uit Indonesië krijgt de award van Vrijheid van Godsdienst. Volgens de jury van de Four Freedoms Awards laat Gogali zien dat 'een individu het verschil kan maken en het leven van velen positief kan beïnvloeden'. Met haar 'moedige en vastberaden inzet' verdient Gogali volgens de jury de onderscheiding. Zij zet zich in het door conflict verscheurde gebied Poso, in Centraal-Sulawesi in voor interreligieuze dialoog en godsdienstvrijheid.
Lian Gogali
Lian Gogali krijgt de award voor Vrijheid van Godsdienst © Roosevelt Foundation
Gogali heeft een instituut opgericht waar ze vrouwelijke slachtoffers van het conflict opleidt tot vredesstichters. Na hun opleiding kiezen de meeste vrouwen met verschillende religieuze - en etnische achtergronden voor een rol in hun eigen dorp.
De Four Freedoms Awards worden ieder jaar uitgereikt aan mensen en organisaties die "met hun inzet en prestaties een grote toewijding tonen", aan de idealen van President Franklin Delano Roosevelt. Hij sprak in 1941 tijdens een historische speech de vier vrijheden uit: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring aan gebrek en vrijwaring van vrees. De vrijheden zijn volgens Roosevelt noodzakelijk voor het voortbestaan van een duurzame democratie.
De awards worden om het jaar uitgereikt in Middelburg en New York. Roosevelt zijn voorouders komen uit Zeeland. Dit jaar worden de awards op 21 april uitgereikt in Middelburg.
De Keniaanse Nice Nailantei Leng'ete krijgt de award voor Vrijwaring van Gebrek. Zij zet zich in voor de afschaffing van vrouwenbesnijdenis. Ze strijdt voor een betere toegankelijkheid van gezondheidszorg en onderwijs voor jonge meisjes. Met haar aanpak heeft ze volgens de jury talloze meisjes behoed voor besnijdenis en kindhuwelijken. Door scholing versterkt ze de eigenwaarde van jonge meisjes.
Nice Leng'ete
De Keniaanse krijgt de award voor Vrijwaring aan Gebrek © Roosevelt Foundation
De coronacrisis heeft diepe sporen achtergelaten in Kenia. Toen de scholen gesloten waren, steeg het aantal kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en besnijdenissen naar een hoogtepunt. Leng'ete doorbreekt met haar aanpak menig taboe om een verandering in cultuur en gedrag voor elkaar te krijgen.
protest van ÜniKuir
ÜniKuir zet zich in Turkije in voor gelijke rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap © Roosevelt Foundation
De award voor Vrijwaring van Vrees gaat naar de Turkse organisatie ÜniKuir. Deze regerings-onafhankelijke organisatie zet zich in voor het recht dat alle mensen hun leven kunnen leven, zonder dat ze bang moeten zijn voor discriminatie of vervolging vanwege hun seksuele voorkeur. In Turkije en veel andere landen worden mensen uit de LGBTI+-gemeenschap gediscrimineerd.
de mensen achter ÜniKuir
De regerings-onafhankelijke organisatie ÜniKuir krijgt de award voor Vrijwaring van Vrees © Roosevelt Foundation
De organisatie bereikt zijn doelen door zich onder meer in te zetten voor een gelijke toegang tot onderwijs, vrijheid van vereniging en voorkomen van discriminatie en het gebruik van haatdragende taal. Hoewel het nog een jonge organisatie is, bereikt het al 'vele duizenden mensen in Turkije en wereldwijd', schrijft de jury.
Naast de Four Freedoms Awards wordt ook de International Four Freedoms Award uitgereikt. Eerder werd al bekend dat die gaat naar Sviatlana Tsikhanouskaya, leider van de democratische beweging in Belarus. Wie de awards uitreiken, wordt later bekendgemaakt.