Zeeland krijgt morgen misschien wel zijn eerste groene Michelinster

Het is maandag weer tijd voor de jaarlijkse sterrenregen in Zeeland. En dan bedoelen we natuurlijk geen vallende sterren in de lucht, maar de culinaire sterren. Michelin maakt bekend welke restaurants in de ogen van de inspecteurs één, twee of drie sterren waard zijn. Of valt misschien de eerste groene Michelinster te noteren? Een nieuwe onderscheiding die Michelin vorig jaar in het leven riep.
Meliefste Michelinster
Thijs Meliefste en zijn team kregen vorig jaar hun eerste Michelinster © Omroep Zeeland
De groene Michelinsterren zijn voor restaurants die een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Ze worden uitgereikt aan restaurants en chefs die bijvoorbeeld werken met ethische leveranciers, afval proberen te verminderen en groente en fruit wildplukken in de natuur.
Chef-kok Dennis Willems van Restaurant Morille uit Koudekerke draait zijn zaak op deze manier en wordt genoemd als kanshebber voor een groene Michelinster.

Genoeg tijd voor inspectie?

De wegen van Michelin zijn ondoorgrondelijk. Horecazaken die volgens kenners al jaren een bekroning verdienen krijgen er geen en ook zijn er ieder jaar weer verrassende restaurants die wel een ster krijgen. Het afgelopen jaar is de horeca lang gesloten geweest, maar toch zegt de organisatie dat de inspecteurs genoeg tijd hebben gehad om de zaken te beoordelen.
Krijgt dit restaurant de eerste Zeeuwse groene Michelinster?
Zeeland heeft op het moment acht restaurants met één of meer Michelinsterren. Inter Scaldes in Kruiningen staat aan de absolute culinaire top met drie sterren. Pure C in Cadzand-Bad en De Kromme Watergang in Slijkplaat hebben er twee.
Er zijn vijf Zeeuwse restaurants met één ster: Air Republic in Cadzand, Spetters in Breskens, 't Vlasbloemeken in Koewacht, Meliefste in Wolphaartsdijk en Katseveer in Wilhelminadorp.