Leerlingen krijgen speciale versie van dagboek Anne Frank cadeau

Zo'n 800 leerlingen van Veerse en Vlissingse basisscholen kregen vandaag een speciale versie van het dagboek van Anne Frank cadeau. Een gift van de Rotaryclubs van Vlissingen en Walcheren in het kader van de landelijke actie 'Geef een boek cadeau'.
Leerlingen krijgen dagboek van Anne Frank
Rapper Cycz deelde de boeken uit in Vlissingen en in Serooskerke: "Ik herinner me nog dat ik het boek kreeg, toen ik de leeftijd had van deze kinderen. Toen ik het las, had dat het echt een impact op me. Je beseft wat voor vreselijks er in die tijd gebeurde", zegt hij. "Maar Anne probeerde er toch het beste van te maken. Ze verkeerde in een afschuwelijke situatie, maar hield zich zo sterk. Ze was pas vijftien... dat vind ik echt legendarisch."

Spannende tijd

"Ik ga het boek zeker lezen", zegt Nova, leerling van de Wegwijzer in Serooskerke. "Het was vast een spannende tijd en ik ben er erg benieuwd naar." Salem is het met haar eens. "In de klas is verteld dat er ook leuke dingen in het boek staan. Het is vast spannend en verdrietig, maar soms ook leuk", zegt hij.
"Ik denk dat het nu meer dan ooit belangrijk is om het te hebben over onderwerpen als verdraagzaamheid, omdat heel veel mensen zich nu ook gevangen voelen", zegt rapper Cycz. "Het is natuurlijk niet te vergelijken, maar ik denk dat het altijd belangrijk is om de realiteit te benoemen, waardoor kinderen ook dankbaar kunnen zijn voor de tijd waarin ze nu leven."
Groep 8 leerlingen van alle basisscholen in Vlissingen en Veere krijgen dit boek.
Groep 8 leerlingen van alle basisscholen in Vlissingen en Veere krijgen dit boek. © Omroep Zeeland
Hendriek Flikweert van boekhandel Lectori in Kapelle deelde ook boeken uit. "We zijn onder luid applaus ontvangen op de school, heel erg leuk. We doen dit om het lezen te bevorderen. We zien allemaal dat sociale media, computertjes en digitale boeken heel erg in zijn. Maar wij pleiten ook voor het papieren boek en het lezen", zegt ze. "Dit is een initiatief van VPNB, een landelijke organisatie die dit promoot. Een bestaand boek komt dan voor een heel leuk prijsje op de markt en dit jaar is dat Anne Frank. We zijn benieuwd wat de kinderen ermee gaan doen."