Wie maakt de beste snert? Eerste Zeeuwse snertcompetitie moet het uitwijzen

Zo'n vijftig deelnemers doen mee aan de eerste Zeeuwse snertcompetitie. Tot en met vandaag kunnen de deelnemers hun erwtensoep inleveren bij de jury, die vanavond alle soepen zal beoordelen op smaak, geur, textuur en originaliteit.
Snert
De winnaar wordt morgen bekendgemaakt © Canva
"Ik ben heel benieuwd of snert inderdaad lekkerder is als 'ie een dag heeft gestaan", vertelt initiatiefnemer Harry Boot uit Kerkwerve in Zeeland Wordt Wakker. "Misschien is het wel een fabeltje."
Een deskundige jury zal vanavond het oordeel vellen. "De jury heeft een heel formulier waar de soep aan moet voldoen", vertelt Boot. "Is het zout of flauw? Is het dik of juist waterig? We hebben een heel aantal criteria die we gaan langslopen."

'Deze tijd is zo tammetjes'

Boot besloot de wedstrijd te organiseren omdat de eerste maanden van het jaar zo rustig zijn, vertelt hij. "Deze tijd van het jaar is altijd een beetje tammetjes. Wij hebben een slagerij dus we zijn altijd met eten bezig. Toen kwam het gesprek op snert en dachten we: laten we een competitie organiseren."
"Veel mensen hebben natuurlijk oude recepten, van hun ouders en grootouders doorgekregen. We vinden het heel leuk om te kijken wat daaruit is gekomen."
De winnaar van de snertcompetitie wordt morgen bekendgemaakt.
Harry Boot over de eerste Zeeuwse snertcompetitie