Enge schedels, ontbindende lijken en lugubere mummies, Ritthemse kunstenaar leeft zich uit

Melkflacons omtoveren tot schedels. Het is de specialiteit van kunstenaar Wiliam Nithsdale uit Ritthem. Normaal gesproken staat hij ermee op fantasyfestivals, maar door corona heeft hij al bijna twee jaar amper inkomsten. Een poging om zijn lugubere kunstwerken te verkopen via internet sloeg niet aan. Zijn huis staat inmiddels vol met creaties waar de meeste mensen niet mee in één huis durven te slapen.
Het is altijd Halloween bij Wiliam Nithsdale uit Ritthem
De overloop op de eerste verdieping staat vol met schedels, ontbindende lijken en mummies. "Mijn interesse hiervoor is ontstaan door mijn liefde voor geschiedenis en cultuur", vertelt Nithsdale. Toen hij in Engeland woonde en een opdracht kreeg van een museum om lijken te maken voor een tentoonstelling van een veldslag reageerde hij enthousiast: "Ik ging meteen aan de slag en de opdrachtgever was er ontzettend blij mee. Daar heb ik twee jaar voor gewerkt en zo is het begonnen."

Afval recyclen

De kunstenaar verzamelt allerlei afval. "Mensen gooien veel spullen weg, maar hier gaat weinig de prullenbak in. Touwtjes, oude vodden, plastic zakken, zelfs kippenbeenderen bewaar ik in een potje om daar oorringen van te maken of een ketting voor een mummie." Het afval neemt Nithsdale mee naar zijn werkkamer waar hij er helemaal in zijn kunstwerken opgaat. "Als mijn vrouw naar boven roept om te eten dan kom ik, maar daarna ga ik weer aan de slag. Het best verslavend, zodra ik ben begonnen wil ik het meteen afmaken om het resultaat te zien."

Weinig Zeeuwse klanten

Nithsdale heeft in Engeland en België gewoond waar hij een vaste klantenkring heeft opgebouwd. Hij is in het begin van de coronauitbraak naar Zeeland gekomen en merkte dat het hier lastiger is om klanten te vinden. "Ik heb wel een aantal Zeeuwse klanten, maar adverteren online is toch anders dan jezelf presenteren op een evenement of met een winkel."
enge winkel Ritthem
Wiliam Nithsdale uit Ritthem maakt doodshoofden van melkflacons © Omroep Zeeland
Om toch aan nieuwe klanten te komen geeft hij nu wat vaker een Zeeuws tintje aan zijn creaties. "Ik richt me wat meer op de zee en maak zeemeerminnen, zeepaardjes en zeedieren met mijn eigen fantasie. Als ik langs het strand loop krijg ik altijd veel inspiratie."

Museum

Het huis van Nithsdale lijkt wel op een museum, bij de ingang staat een op ware grootte mummie, er hangt een ontbindend skelet aan de muur en er staan dieren op sterk water. Toch voelt hij zich comfortabel tussen alle 'dode' figuren. "Ik weet dat ik ze zelf gemaakt heb en ook mijn vrouw schrikt er niet van", zegt Nithsdale.

Bang voor spinnen

Het lijkt erop als de kunstenaar nergens bang voor is, maar niets is minder waar. "Ik hou niet van spinnen. Zolang die buiten leven vind ik het prima, maar je zult ze niet in mijn huis vinden en echte lijken vind ik ook niets. Ik hou het gewoon bij mijn eigen kunst waar ik nog lang niet op uitgekeken ben", aldus Nithsdale.