Door dit apparaatje krijgen ouderen en zorgpersoneel meer nachtrust

Hij is plat, zit boordevol techniek en is niet groter dan zo'n tachtig bij twintig centimeter. Maar ondanks zijn bescheiden afmetingen speelt de bedsensor een grote rol in het verlichten van de werkdruk in de zorg, want hij neemt het verpleegpersoneel veel werk uit handen. Ouderenzorginstellingen Allévo en Eilandzorg doen er momenteel een proef mee en de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Dankzij techniek zijn de nachtdiensten in het verpleeghuis minder zwaar
De sensor moet boven alles vooral valpartijen voorkomen. Wanneer een bewoner een poging doet om uit bed te komen en dat zelfstandig niet goed kan, verstuurt de sensor een alarm naar een app. Door het alarm kan het personeel komen helpen en een val met bijkomend letsel voorkomen.
Maar in de praktijk levert de bedsensor vooral minder werkdruk op, merken ze bij ouderenzorginstelling Allévo. Op de locatie Westerduin in Burgh-Haamstede werken ze sinds afgelopen najaar als proef met de sensor.
Hoe werkt de sensor?
De sensor, een rechthoekige plaat, wordt onder het matras van de bewoner gelegd. De sensor registreert tijdens de slaap elke beweging van de bewoner. Het systeem is zo ingesteld dat het verschil ziet tussen een draai in bed en een poging om uit bed te stappen.
Ook wordt de hartslag en de ademhaling gemeten en wordt bijgehouden hoelang een bewoner in dezelfde houding ligt. Zo kunnen ook doorligplekken worden voorkomen. Per bewoner kunnen verschillende alarmen worden ingesteld. Want wat voor de een geen afwijkend (slaap)gedrag is, kan dat voor een andere bewoner wel zijn.
Voordat de sensor gebruikt mag worden, moet de familie van de bewoner toestemming geven. En ook per apart alarm dat wordt ingesteld.
"Normaal liepen we drie controlerondes in de nacht en deden we bij elke bewoner de deur open, waardoor bewoners soms wakker werden en niet meer in slaap kwamen", legt verzorger Cindy Flameling uit. Dit had weleens tot gevolg dat bewoners hun nacht- en dagritme kwijtraakten.
Dat is nu verleden tijd, dankzij de sensor, omdat verplegend personeel nu in het systeem kan zien of de bewoners rustig slapen. "We lopen nog steeds die controlerondes, maar doen niet meer overal de deur open."
Bedsensor ouderenzorg
De sensor ligt onder het matras en registreert niet alleen beweging, maar ook ademhaling en hartslag © Omroep Zeeland
Het is daarmee ook rustgevender voor de bewoners. "Hiervoor hadden we wel een uit-bed-alarm, maar dat ging al af zodra een dekbed of been over de bedrand kwam", zegt Carmen Rijn, die regelmatig nachtdiensten draait. "En dan gingen automatisch ook alle lampen in de kamer aan. Dat is niet fijn voor de bewoners, als er eigenlijk niks aan de hand is."

'Werk beter onder controle 's nachts'

Daarnaast heeft Rijn het gevoel dat ze haar werk in de nacht beter onder controle heeft. In de nacht werken ze met z'n tweeën voor het hele huis. Dat zijn zes afdelingen met ieder zeven bewoners. Dankzij de app kan ze in een oogopslag zien of de bewoners rustig slapen, zonder dat ze daarvoor alle kamers langs moet lopen.
"Ik merk ook dat collega's de nachtdienst een stuk rustiger en minder belastend vinden", zegt Flameling. De collega's staan er nog niet voor in de rij, maar het animo voor de dienst is wel toegenomen merkt ze.
bedsensoren ouderenzorg
Dankzij de sensoren hoeven de bewoners niet meer zo vaak gestoord te worden tijdens hun slaap © Omroep Zeeland
Maar het is niet zo dat de collega's 's nacht achterover kunnen leunen en alleen op de app kijken. "Het blijft wel een systeem hè. Dus we lopen nog steeds rondes, om te horen of er niet alsnog iets aan de hand is met de bewoners." Iets wat de sensor niet registreert.

Groter tekort, meer technologie

Flameling verwacht dat we de komende tijd alleen maar meer technologie gaan zien in de zorg, "vanwege de personeelstekorten". Nu schommelt het personeelstekort in de zorg rond de vijf procent. De verwachting is dat dit de komende jaren verder toeneemt tot 25 procent in 2030.
Technologische hulp is dan noodzakelijk, omdat het werk uit handen kan nemen of het werk kan verlichten. Zelf wacht Flameling met smart op de introductie van de heupairbag. "Dan klapt er een soort airbag uit in de onderbroek die ouderen aan hebben. Daarmee kunnen heupfracturen voorkomen worden." En Rijn ziet de introductie van een verschoningsalarm wel zitten, dat waarschuwt zodra een bewoner verschoond moet worden.
Maar voor het zover is, moeten ze eerst nog de resultaten van de proef met de bedsensor afwachten. Want in november wordt gekeken of het een succes is en wordt besloten of het systeem een blijvertje is.