Minister Kuipers kondigt versoepelingen aan: 'Ons land gaat weer open'

De meeste coronamaatregelen worden vanaf vrijdag 25 februari afgeschaft. Alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, ventileren en testen bij klachten, blijven gehandhaafd. De anderhalve meter regel en de mondkapjesplicht gelden vanaf dan niet meer. Dat is vanavond bekend gemaakt door minister Ernst Kuipers tijdens een persconferentie.
Minister Ernst Kuipers bij de persconferentie
Minister Ernst Kuipers bij de persconferentie © ANP
Door vaccins, boosterprikken en opbouw van immuniteit zijn we beter bestand tegen het virus, stelde Kuipers. "Jongeren moeten hun vleugels kunnen uitslaan, we moeten weer kunnen genieten van sport, ondernemers moeten kunnen werken aan hun levenswerk. We snakken weer naar cultuur."

'Schaduw over onze levens'

"De afgelopen twee jaar draaide alles om bescherming tegen het virus en het toegankelijk houden van de zorg", zei Kuipers. "Het is een zware tijd geweest. Voor zieken, nabestaanden en werknemers in de zorg. Maar ook voor alle andere Nederlanders. Corona wierp een schaduw over onze levens, corona maakte ons eenzaam en verdeelde ons soms tot op het bot."
Eén maatregel gaat direct in de prullenbak: mensen mogen weer zoveel bezoek thuis ontvangen als ze willen. De eerste versoepeling volgt vrijdag. Dan worden de sluitingstijden van cultuur en horeca al verruimd van 22.00 naar 01.00 uur. Bij evenementen tot vijfhonderd personen, hoeft niemand meer te zitten, de collegezalen gaan weer open.

Verplichte isolatie

De regels voor verplichte isolatie na een positieve test worden eveneens versoepeld. Iemand die besmet is met het coronavirus hoeft geen zeven, maar nog maar vijf dagen thuis te blijven. Deze persoon moet vervolgens minimaal 24 uur klachtenvrij zijn om weer het huis uit te mogen. Vanaf vrijdag vervalt het advies om thuis te werken.
Volgende week vrijdag gelden de normale sluitingstijden voor de horeca, alleen in het openbaar vervoer en op luchthavens geldt dan een mondkapjesplicht.
Op 15 maart is een nieuw weegmoment, zei de minister.

Versoepelingen vanaf vandaag:

Thuis mag je weer onbeperkt bezoek ontvangen
Advies voor de werkplek wordt: werk maximaal voor de helft op kantoor

Versoepelingen vanaf 18 februari:

Restaurants en cafés en de culturele sector mogen open tot 01.00 uur
Geen verplicht mondkapje, geen verplichte anderhalve meter en geen vaste zitplek meer op locaties met minder dan 500 mensen waar coronatoegangsbewijs geldt. Voor grotere evenementen blijft een zitplaats en het dragen van een mondkapje verplicht.
Iemand die besmet is, hoeft niet meer zeven dagen in verplichte isolatie. Dat wordt vijf dagen. De persoon in kwestie moet dan wel 24 uur geen klachten meer hebben
Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden.

Versoepelingen vanaf 25 februari:

De meeste maatregelen vervallen: de coronapas is niet meer nodig in de horeca.
Voor een festival of evenement met meer dan vijfhonderd bezoekers gaat 1G gelden: iedereen moet een negatieve test hebben om binnen te komen.
Wel wordt nog geadviseerd om geen handen te schudden, te ventileren en een test te doen bij klachten.