Leefbaarheid dorpen scoort in verkiezingen, klimaat en cultuur niet

Wil jij als lokale politicus flink scoren tijdens de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen? Beloof dan de kiezers niet dat je méér cultuur organiseert. Zeg in plaats daarvan wél toe dat je de kleine dorpen een oppepper geeft. Dat blijkt uit een groot opinie-onderzoek dat Omroep Zeeland heeft laten uitvoeren.
Leefbaarheid dorpen scoort in verkiezingen, klimaat en cultuur niet
Op openbare veiligheid kun je op woensdag 16 maart in het stemhokje geen invloed uitoefenen. Op de leefbaarheid van je dorp wel. © Omroep Zeeland
Onderzoeksbureau GfK heeft een top drie gemaakt van de verkiezingsthema's die in Zeeland het beste scoren. Op 1 staat de leefbaarheid in de kleine kernen, op 2 het woningtekort en op 3 de winkelleegstand.

Klimaat en cultuur

Klimaatproblemen vinden de Zeeuwen veel minder belangrijk en cultuur vinden de Zeeuwen (vooral Zeeuws-Vlamingen) het minst belangrijk.

Leeftijd is belangrijk

Leefbaarheid in kleine kernen gaat vooral over het in stand houden van voorzieningen als basisscholen, openbaar vervoer, winkels en een pinautomaat. Of je die zaken belangrijk vindt, hangt met name af van je leeftijd blijkt uit het onderzoek. Zeeuwen die 65-plus zijn, hechten hier de meeste waarde aan. Jongeren (in deze enquête de groep van 18 tot en met 34 jaar) vinden het minder dringend.
Voor dit opinie-onderzoek is Zeeland opgedeeld in drie regio's: de Oosterschelderegio, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen.

De andere thema's op een rij

We hebben hier de belangrijkste andere thema's op een rij gezet. Per thema's kun je direct zien welke bevolkingsgroep hier het meest voor voelt en welke bevolkingsgroep het minst.
In de enquête is de keuze gegeven uit thema's die bij uitstek op het terrein van het gemeentelijke beleid liggen. Inkomenspolitiek is een landelijke zaak en beleid met betrekking tot openbare veiligheid wordt voor het overgrote deel ook op landelijk niveau bepaald. Daar kun je op woensdag 16 maart in het stemhokje geen invloed op uitoefenen. Daarom ontbreken die thema's in de enquête.

Geen extra onderwerpen

Er is in het onderzoek ook nog gevraagd naar thema's die niet door de onderzoekers zijn genoemd. Daar werd sterk wisselend op gereageerd, maar er sprong niet één extra verkiezingsonderwerp uit.

Methode

Het panelonderzoek door bureau GfK is in januari uitgevoerd. Er hebben 1.468 Zeeuwen van achttien jaar en ouder aan deelgenomen. Ze zijn naar geslacht, leeftijd, opleiding en regionale spreiding representatief te noemen voor de hele Zeeuwse volwassen bevolking, maar wel met een betrouwbaarheidsmarge van enkele procenten.

Downloaden

Je kunt de resultaten van het onderzoek hier downloaden. De tabellen met de letters A, B of C zeggen in hoeverre een gevonden verschil tussen bepaalde groepen van de bevolking statistisch betekenisvol is of niet.