Tweede Kamerlid Alkaya (SP) op zoek naar geld voor tolvrije tunnel: 'De stem van het volk wordt genegeerd'

Mahir Alkaya, Tweede Kamerlid namens de SP, gaat op zoek naar geld om de Westerscheldetunnel toch eerder tolvrij te maken. Dat kondigde hij gisteren aan tijdens een commissievergadering Infrastructuur & Waterstaat. Tijdens het debat hield minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat vast aan de datum van 2030 voor het tolvrij maken van de tunnel.
SP-Kamerlid Mahir Alkaya
Mahir Alkaya (SP) in de Tweede Kamer (archieffoto) © ANP
Harbers herhaalde in het debat het nieuws dat hij niet het geld heeft om de Westerscheldetunnel eerder tolvrij te maken. "Dit is een kwestie van politieke onwil", zegt Alkaya in Zeeland Wordt Wakker. "Je zou er bijna cynisch van worden. De stem van het volk wordt ook gewoon genegeerd."
Harbers gaf in het debat aan dat hij best wil kijken naar een plan vanuit de Kamer om tunnelpassage toch eerder gratis te maken. "Maar dan wel direct met de vraag of er dekking voor is", voegde de minister daar aan toe. Alkaya is er van overtuigd dat er voldoende geld te vinden was voor te vinden is.
"Ik ga daar naar op zoek", kondigt het Kamerlid vast aan. "We kunnen bijvoorbeeld afzien van infrastructurele projecten in de Randstad zodat er geld vrijkomt."

Meer kritische Kamerleden

Alkaya was niet het enige Kamerlid dat zich kritisch toonde over de uitstel voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. Ook het CDA en de SGP hoopten dat de tunnel toch eerder tolvrij kan worden. Chris Stoffer (SGP) vroeg de minister ook nog eens te kijken naar de mogelijkheid van de tunnel tolvrij maken voor alleen Zeeuwen. Minister Harbers gaf aan dat wel te willen onderzoeken, maar vermoedt dat die optie juridisch onmogelijk is.
Vorige week schreef minister Harbers in antwoorden op vragen van de SP en BoerBurgerBeweging (BBB) de Tweede Kamer dat de Westerscheldetunnel echt niet eerder dan 2030 tolvrij wordt omdat hij daar geen geld voor heeft. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas begreep er toen ook al niets van. "Dekking is een kwestie van politieke keuzes", zei Van der Plas vorige week.
Mahir Alkaya over de tolvrije tunnel