'Grens aan groei toerisme Noord-Beveland komt in zicht'

Het toerisme heeft Noord-Beveland voorspoed en welvaart gebracht. De economie draait voor een belangrijk deel op de recreatie van het 'eindeloos eiland'. Maar de groei raakt de grenzen, zo werd duidelijk tijdens een themabijeenkomst in De Schotsman van woensdagavond. Het toerisme brengt lusten maar ook lasten en de eilanders zoeken naar de balans.
Vakantiehuisjes op het strand bij de Roompot
Vakantiehuisjes op het strand bij de Roompot © Hennie van den Boogert
De bijeenkomst werd georganiseerd door het CDA in Noord-Beveland met in totaal dertig aanwezigen. Ondernemers, politici en vertegenwoordigers van bedrijfsleven moeten vooral met elkaar in gesprek blijven - benadrukte Johan Sandee. "Mensen praten nog steeds te veel óver elkaar en niet mét elkaar", zegt de CDA-voorman.

Te veel van het goede

De druk op het eiland is groot, zeker tijdens de piekperiode in de zomer. Dan zijn er 1,3 miljoen overnachtingen, becijferde Sandee, en dit getal is door corona vertekend. Mogelijk komt het dit jaar op 1,5 miljoen. Het komt neer op 11,5 toeristen per huishouden. En de groei zet door, zo blijkt uit een onderzoek van Impuls Zeeland en het Kenniscentrum Kusttoerisme van de HZ : Noord-Beveland kan de komende jaar rekenen op een groei van 40 tot 50 procent. "Dat is echt te veel van het goede."

Huisarts

De eilanders hebben het er soms maar moeilijk mee. "In de zomer kunnen we nauwelijks bij de huisarts terecht", zo klonk het uit de zaal. Maar tegelijk volgde een tegengeluid: "Dankzij het toerisme zijn er hier huisartsen." Want met 7.500 inwoners is Noord-Beveland in aantal de kleinste gemeente van Zeeland. En weer een ander vulde aan: "We zouden nooit als zelfstandige gemeente kunnen bestaan zónder de recreatie."
Kansen zijn er ook voor de kleinere campings en agrotoerisme. Ook daar zoekt het eiland de balans: de gemeente wil de toeristenbelasting ook sneller laten stijgen voor de grotere recreatiebedrijven dan voor de kleinere familiecampings.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden