Verloskundigen vertrokken uit het ziekenhuis: 'Zwanger zijn is geen ziekte'

Na een maand in de nieuwe locatie zijn de verloskundigen van ZorgSaam volledig geland in het pand aan de Axelsestraat in Terneuzen. De nieuwe locatie moet de zwangere vrouwen en hun partners een meer huiselijke sfeer bieden, in plaats van de medische sfeer van het ziekenhuis.
Een meer huiselijke sfeer en minder dat ziekenhuisgevoel in nieuwe verloskundigenpraktijk
"Zwanger zijn is geen ziekte en de zwangere vrouwen zijn over het algemeen gezond. Daar past het beeld van een ziekenhuis niet bij. Daarom wilden wij een warmere, niet-medische sfeer creëren", zegt verloskundige Iris Slager.

Langgekoesterde wens komt uit

De verhuizing is een lang gekoesterde wens die onlangs is uitgekomen. En niet alleen vanwege die huiselijke sfeer, legt Slager uit. "Het biedt ook meer perspectieven voor vernieuwing, omdat je toch minder verbonden bent aan de beperkingen van het ziekenhuis. Zo gaan we informatieavonden houden voor zwangere vrouwen, waar ze ook van elkaars ervaringen kunnen leren. Dat is hier toch veel makkelijker te organiseren dan in het ziekenhuis."
In de rest van Nederland zie je het al langer: verloskundigenpraktijken buiten het ziekenhuis. Maar voor Zeeuws-Vlaanderen is het nieuw. Tegelijkertijd blijven de banden met ZorgSaam nauw en de lijntjes kort. "Organisatorisch zijn we nog steeds gewoon onderdeel van ZorgSaam en we hebben nog steeds nauw contact met de gynaecologen. De verloskundigen draaien ook nog steeds diensten in het ziekenhuis. Dus wat dat betreft gaat er niets verloren", aldus Slager.

'Buiten adem'

Ook Daimy Hulsman, 38 weken zwanger, is erg tevreden over de verhuizing. "Op de oude locatie moest je eerst het hele ziekenhuis door voor je eindelijk bij de verloskundigen was. Dan was ik helemaal buiten adem. Dit is veel comfortabeler." Ook over het nieuwe interieur is ze te spreken. "Dit is veel warmer, gezelliger."