Vaarverbod tussen paalhoofden na dodelijk speedbootongeluk Zoutelande

Vanaf komende zomer mogen speedboten, waterscooters en jetski's niet meer tussen de paalhoofden langs de kust van de gemeente Veere varen. Aanleiding is het fatale speedbootongeluk bij Zoutelande in juli 2019, waarbij de 15-jarige Mirthe om het leven kwam.
Speedbootdrama Zoutelande: 'Het was akelig stil'
Speedbootdrama Zoutelande: 'Het was akelig stil' © HV Zeeland
De gemeente Veere heeft het vaarverbod opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV) voor 2022. Aan- en afmeren aan de Veerse kust met gemotoriseerde vaartuigen was al langer verboden.

'Mag nooit meer gebeuren'

De moeder van Mirthe, Lisette Vossen, schreef de gemeente Veere in 2020 een brief met het verzoek om de regels voor vaartuigen langs de kust aan te scherpen. Ze is erg blij dat de gemeente hier gehoor aan heeft gegeven. "Zo'n afschuwelijk ongeluk mag nooit meer gebeuren. Ook al is het voor Mirthe te laat, ik ben blij dat de gemeente haar verantwoordelijkheid heeft genomen om de veiligheid aan de kust te verbeteren. Hopelijk nemen bootbezitters ook hun verantwoordelijkheid."
Het drama met de speedboot gebeurde op 23 juli 2019, een snikhete zomerdag. Mirthe vertrok al vroeg uit Limburg voor een stranddag in Zoutelande, samen met haar moeder, stiefvader en twee stiefbroers. Toen ze 's middags samen met een stiefbroer in een geel rubberbootje op het water dobberde, sloeg het noodlot toe: een toen 35-jarige man uit Koudekerke had net in de speedboot zijn ouders afgezet op het strand. Hij voer weg en raakte frontaal het rubberbootje.
De man kreeg een taakstraf van 200 uur voor het veroorzaken van het speedbootongeluk. Daarnaast moet hij 20.000 euro smartengeld betalen aan de nabestaanden.