Zo trok storm Eunice over Zeeland: veel schade, maar ook bijzondere beelden

De storm Eunice raasde vrijdag met soms wel meer dan 130 kilometer per uur over Zeeland. Met name in de uren dat code rood van kracht was gebeurde er van alles. Nu de storm wat is gaan liggen kijken we terug op deze stormachtige dag.
Storm in Vlissingen
Storm in Vlissingen © Ashley van Belzen,
Storm Eunice heeft flink wat schade veroorzaakt. Vooral tuinhekken en daken moesten het ontgelden. In Kamperland waaide de dakbedekking van een complete rij huizen weg. Bij het Omnium in Goes kwam een gedeelte van de gevelbeplating los. De sportactiviteiten zijn afgelast, maar vandaag is het Omnium weer open. Er zijn geen gewonden.
Ook woei er in de Amstelstraat in Oost-Souburg een stuk muur van een woning. Meerdere auto's raakten zwaar beschadigd.
Ook bij voetbalvereniging RIA in Westdorpe schade. Daar is het dak van de kantine en kleedlokalen weggewaaid. Het complete complex is uit voorzorg afgesloten.
Bij de Cycle Hub in Middelburg zijn fietsen bedolven onder een ingestorte muur. De instorting als gevolg van storm Eunice werd rond 17.40 uur gemeld. Het pand aan de Stadsambachtsweg is een leerbedrijf met fietsenwinkel en werkplaats. Er vindt ook verhuur plaats.
Cycle Hub
De Cycle Hub © HV Zeeland
Op de weg zijn flink wat vrachtwagens en auto's omver gewaaid door harde windstoten. De A58 was daardoor tijdelijk afgesloten.
Rond 17.15 uur kregen veel Zeeuwen een NL-Alert verstuurd. Daarin stond het advies om vooral binnen te blijven. Toch gingen vanmiddag flink wat mensen op pad.. Voor deze boulevardtoeristen was de wind te hard, zij waaiden weg.
Het koppel liet aan de redactie van Omroep Zeeland weten dat het naar omstandigheden goed gaat. Wel zijn ze bij een huisarts geweest en hebben ze wat pijn. "Maar de schade valt mee," zegt Suzanne Sturm. "Morgen weer even terug naar de Boulevard, voor ons eventuele trauma... ? Nee geintje, in zo'n vaart zal het niet gaan. Al gingen we wel met een vaart."

135 kilometer per uur

Storm Eunice was officieel een zware storm. In Vlissingen is een gemiddelde windsnelheid van 10 Beaufort gemeten. De hoogste snelheid tot nu toe. Er zat zelfs een piek bij van 135 km/u. Toch was dit niet de hoogst gemeten snelheid in Nederland, want in het Utrechtse dorp Cabauw waaide het even 145 kilometer per uur.
Veel bedrijven en instellingen namen voorzorgsmaatregelen voor storm Eunice. Scholen gingen eerder dicht, bibliotheken werden gesloten en post- en pakketbezorgers stopten met leveren. Ook reden er geen treinen uit veiligheid. Niet voor niets, want tussen Oost-Souburg en Middelburg vielen er bomen op de bovenleiding.
Boom op spoor
Boom op spoor © Omroep Zeeland
De Zeeuw die ongetwijfeld het meest op de storm Eunice is aangesproken woont in Zierikzee. Je zal op een dag als vandaag maar Eunice heten. En dan ook nog Storm met je achternaam. Nou ze bestaat echt en komt dus uit Zierikzee. Zelf kan Eunice (18) er wel om lachen. "Het is al heel de week raak," lacht ze. "Klasgenootjes zeggen dat ik 'heel heftig ben' en dat ik 'op moet passen' en eigenlijk thuis moet blijven. Ik maak er zelf ook grapjes over. Dan zeg ik: zal ik jou eens een duwtje in de goede richting geven?"
Eunice Storm al hele dag slachtoffer van woordgrapjes
Nóg meer lezen en zien over de storm in Zeeland? Bekijk dan het liveblog dat wij heel de dag bijgehouden hebben.