Dudley, Eunice of Franklin: wie was het sterkst? Zes stormdagen in cijfers

Eerst Dudley, toen Eunice en daarna Franklin. De afgelopen zes dagen hadden we te maken met drie verschillende stormen. Maar hoe bijzonder is het eigenlijk, drie stormen binnen een week? En hoe 'heftig' waren deze stormen? Weerman Jules Geirnaerdt zette de cijfers op een rijtje.
Vlissingen in de storm
Natuurgeweld in Vlissingen © Robin Hardeman
Twee stormen achter elkaar komt regelmatig voor, vertelt Geirnaerdt, maar drie binnen een week is zeldzaam. Een storm is officieel een storm als er een uurgemiddelde wind van meer dan 20 meter per seconde is, of 40 knopen voor de zeelui onder ons.
Dudley haalde donderdag de 46 knopen, dat is windkracht 9. Ook Franklin, die maandag over het land raasde, haalde windkracht 9 met zo'n 44 knopen. Maar de sterkste was absoluut storm Eunice, met een gemiddelde van 56 knopen aan de Zeeuwse kust. Dat is op het randje van windkracht 11. Eunice is daarmee de op vier na zwaarste storm sinds 1970.

Wie veroorzaakte het hoogste water?

Storm Dudley veroorzaakte donderdag op de piek een waterstand van drie meter boven NAP. Als het waterschap een waterstand verwacht van 3,3 meter boven NAP, wordt de eerste fase van het maatregelplan in werking gesteld. Er staan dan dijkwachters paraat om eventuele controles uit te voeren. Bij storm Dudley werd deze fase dus niet ingesteld.
Oosterscheldekering
Bij storm Franklin sloot de Oosterscheldekering vanwege een te hoge waterstand © Pieter van de Zande
Vrijdag, toen Eunice aan de beurt was, was het springtij. De verwachte waterstand was 3,3 meter boven NAP, dus werd fase 1, de staat van paraatheid, ingesteld. De waterstand steeg echter maar tot 3,2 meter boven NAP, gemeten bij Vlissingen.
Maandag veroorzaakte storm Franklin door de west-noordwestenwind de hoogste waterstanden van de afgelopen week: op de piek steeg het water tot 3,5 meter boven NAP. Het waterschap stelde door storm Franklin opnieuw de staat van paraatheid in. Die blijft in stand tot dinsdagmiddag vanwege het hoge water en de harde wind.

De Oosterscheldekering: open of dicht?

De Oosterscheldekering gaat dicht bij een verwacht waterpeil van drie meter boven NAP. Bij storm Franklin was dat het geval: vroeg in de ochtend werd de Oosterscheldekering al gesloten. Vlak na de piek werden de 62 schuiven weer geopend. Het was de dertigste keer dat de schuiven van de kering dicht gingen vanwege hoog water.
Bij storm Eunice werd de kering zelf niet gesloten. De waterstand was op de plaats van de kering niet zo hoog als bij Franklin, vanwege de windrichting. Eunice blies vanuit het zuidwesten. Storm Franklin waait vanuit het noordwesten, waardoor het water als een trechter de Noordzee in wordt geblazen en daardoor zorgt voor een hogere waterstand bij de kering.
De weg over de Oosterscheldekering werd vrijdag wel gesloten, omdat het vanwege de harde wind te gevaarlijk was om er overheen te rijden.
Dan de windvlagen. Niet verrassend, waren die bij storm Eunice het meest verwoestend. Er werden windvlagen van 125 tot 137 kilometer per uur gemeten. Station Westdorpe had met 126 kilometer per uur de hardste windvlaag uit de metingen aldaar, sinds het begin van de metingen in 1991.
Franklin had zondagavond echter verraderlijke valwinden. Die zijn heel lokaal, vertelt weerman Geirnaerdt. Vlissingen meldde windstoten tot 130 kilometer per uur. Daarnaast gaf Franklin voorafgaand aan de werkelijke storm de meeste regen: in twaalf uur regende het 10 tot 20 millimeter regen.

Ruim 730 meldingen

Waar storm Dudley woensdagavond alleen maar voor een paar kleinere meldingen in Zierikzee en Middelburg zorgde, hielden Eunice en Franklin de Zeeuwse brandweerkorpsen flink bezig. Tijdens Eunice kwamen alle Zeeuwse brandweerposten in actie. Ze handelden ruim 480 meldingen af. Franklin deed het iets rustiger aan, maar toch kwamen er tussen zaterdagochtend en maandagmiddag nog zo'n 250 meldingen binnen.
Oost-Souburg Eunice schade gevel
Vooral Eunice en Franklin zorgden voor heel wat schade © Omroep Zeeland
"In totaal dus zo'n 730 meldingen, al durf ik wel te stellen dat daar nog een behoorlijk aantal bijkomt", zegt Remco Duerink van de Veiligheidsregio Zeeland. "Als een brandweerkorps bij de buurman bezig is en de rest van de straat heeft ook stormschade, dan gaat de brandweer daar naartoe, zonder dat het gemeld wordt."