Vrijwilligerstekort een steeds lastigere tegenstander voor Zeeuwse sportclubs: 'Nieuwe generatie wil of kan niet'

Het vinden van vrijwilligers is voor veel Zeeuwse sportclubs een steeds grotere opgave. Atletiekvereniging RKHAV Hulst luidt daarom de noodklok: zonder vrijwilligers wordt zelfs het organiseren van wedstrijden moeilijk. Voetbalvereniging Zeelandia Middelburg tackelt het probleem op geheel eigen wijze: elk lid, van jong tot oud, doet namelijk iets voor de club. Een soort verplichte vrijwilligers.
Bij Zeelandia Middelburg moeten leden verplicht vrijwilligerswerk doen
Het bericht op de website van RKHAV laat weinig aan de verbeelding over: in alle geledingen van de club zijn extra handjes nodig. Vooral het organiseren van wedstrijden, zoals de '25 van Hulst' volgende maand is enorm veel werk, legt bestuurslid Ruud van Leest uit. "Het gaat al gauw om tientallen mensen. Over het hele parkoers moeten vrijwilligers staan om atleten te kunnen klokken, de eisen van de Atletiekunie worden op dat vlak steeds strenger."

Vergrijzing

Onder de vrijwilligers is bij de atletiekvereniging uit Hulst sprake van veel vergrijzing, aldus Van Leest. Het 65-jarige bestuurslid maakt zich daarom zorgen om de toekomst van de club, omdat mensen jonger dan vijftig jaar volgens hem niet warmlopen om vrijwilliger te worden.
Probleem-Sportclubs-Vrijwilligers
Een vrijwilliger van Zeelandia Middelburg kalkt de lijnen van het voetbalveld © Omroep Zeeland
"Mensen zijn tegenwoordig drukker. In tegenstelling tot vroeger werken beide ouders vaak. Voor vrijwilligerswerk is er dan minder tijd", aldus Van Leest, die ook ziet dat de bereidheid om iets voor de vereniging te doen bij de nieuwe generatie ouders minder is. "Mensen denken dat ze met de contributie ook betalen voor het vrijwilligerswerk. Maar dingen samen doen hoort juist bij een vereniging."
Atletiekvereniging AV'56 uit Goes plaatste onlangs een soortgelijke noodkreet als RKHAV Hulst op de eigen website. Vanwege een tekort aan vrijwilligers zou het organiseren van activiteiten door de jeugdcommissie per direct opgeschort worden. De oproep wierp zijn vruchten af. "Meteen na het bericht op de website meldden zich een paar mensen die graag bereid waren om te helpen", aldus Huib Boogert van AV'56. Voor clubs die met hetzelfde probleem worstelen heeft hij een tip. "Maak duidelijk wat er gebeurt als er geen vrijwilligers meer zijn. Dan zijn mensen eerder geneigd om te helpen."
De grootste voetbalvereniging van Zeeland, Zeelandia Middelburg, tackelt eventuele vrijwilligersproblemen op eigen wijze. "Ieder lid van ons doet per jaar vijftien uur vrijwilligerswerk", legt verenigingscoördinator Emma Verstraate uit.
Voetbal Zeelandia Middelburg RCS
Het eerste elftal van Zeelandia Middelburg tijdens het duel met RCS (archief) © Jos Clarijs
Zeelandia Middelburg heeft iets meer dan duizend voetballende leden en samen dragen zij zorg voor bijvoorbeeld het draaiend houden van de kantine en het onderhoud aan de velden. "We laten mensen wel vrij in het soort werk dat ze doen", aldus Verstraate.

Overvolle agenda's

Ook zij signaleert dat het tegenwoordig steeds lastiger is voor mensen om tijd te maken voor de vereniging in de toch al overvolle agenda. Haar taak om iedere vrijwilliger in te roosteren wordt er daardoor niet makkelijker op, maar een andere optie heeft de club niet. "Voor ons is dit de enige manier om ervoor te zorgen dat er elk weekend gevoetbald kan worden."