Plan voor terroriserende visdiefjes in Terneuzen: 'Ze komen echt met honderden'

Terneuzen wilde jarenlang af van de visdiefjes in de binnenstad. De vogels zorgen daar namelijk voor veel overlast, maar na uitgebreid onderzoek gooit de gemeente het nu over een andere boeg.
De visdiefjes 'terroriseren' de binnenstad al jaren
De visdiefjes gaan niet helemaal weg, want volgens wethouder Jurgen Vervaet moeten we leren leven met deze dieren. "De visdiefjes kunnen ons niet verdragen en wij soms de visdiefjes niet. En daarin moeten we elkaar gaan begrijpen en samen leven in Terneuzen." Woensdagochtend overhandigde de wethouder het onderzoeksrapport aan Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en burgemeester van Terneuzen Erik van Merrienboer. Hierin staat een plan om te leven met deze vogels. "We proberen ze te verleiden om op andere plaatsen te broeden dan op de daken met kiezels. Daar zit het probleem", aldus de wethouder.

Grote opluchting

Horecaondernemer Martijn de Groot is maar wat blij met dit rapport. Hij heeft in het zomerseizoen enorm veel last van de vogels en dit is al zo'n tien jaar aan de gang. "Het zijn er echt heel veel. Honderden vogels vliegen hier boven onze zaak en boven de winkelstraat. Ze zijn agressief en ze poepen ook heel veel op straat."
De visdiefjes broeden op de daken en de vogels zien mensen als bedreiging. Daarom vallen visdiefjes de mensen in Terneuzen aan. "We hebben ook het idee dat het de laatste jaren alleen maar meer wordt. We zijn dan ook erg blij met het plan van de gemeente", aldus De Groot.

Broedseizoen en boten

Het broedseizoen begint voor deze vogels in mei. Voor de komende tijd zorgt de gemeente voor netten op de daken van de bibliotheek in Terneuzen. Zo kunnen de vogels daar niet broeden. Verder willen de drie overheden voor het komende broedseizoen een dekschuit als broedgebied voor de visdiefjes inrichten. Dit wordt een drijvend broedeiland aan de rand van het centrum.