Hugo krijgt ROVZ pluim voor verkeerslessen aan de hand van eigen blunders

Een grote verrassing voor Hugo van Rooijen, docent op Scalda in Vlissingen. Hij kreeg vanmorgen van gedeputeerde verkeersveiligheid Harry van der Maas de ROVZ-Pluim! 2022 uitgereikt. De leraar maatschappijleer krijgt deze blijk van waardering van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) voor het lespakket verkeer dat hij samen met de provincie speciaal voor Zeeuwse jongeren heeft ontwikkeld.
Hugo krijgt ROVZ pluim voor verkeerslessen aan de hand van eigen blunders
"Ik ben er blij mee. Deze bokaal gaat op mijn bureau", zegt Hugo van Rooijen lachend. Hij zet zich al jaren in voor verkeersveiligheid en wilde graag een goed lespakket maken voor jongeren in Zeeland. "Er is al wel veel, maar wij merken dat Zeeuwse jongeren voorbeelden nodig hebben die dicht bij huis zijn. Toen ben ik met de provincie om de tafel gaan zitten en hebben we een aantrekkelijk lespakket gemaakt. Daarmee kunnen we goed met de jongeren in gesprek gaan over hoe zij veilig deel kunnen nemen aan het verkeer."

Eigen blunders als voorbeeld

Onderdeel van dat gesprek met de leerlingen is het delen van eigen ervaringen en verkeersblunders. Zo vertelt Van Rooijen tijdens de proefles van vandaag over de keer dat hij erachter kwam dat hij door zijn koptelefoon met noice canceling zijn eigen scooter én het andere verkeer niet meer hoorde. "De leerlingen vinden het belangrijk dat je echt bent. Dus als ik zeg dat ik nog nooit te hard heb gereden bijvoorbeeld, dan lieg ik en dan nemen ze me niet serieus. Door mijn eigen fouten met hen te delen, komen voorbeelden vaak veel beter binnen en kunnen ze ermee aan de slag."
Lespakket verkeer Scalda
Dit plaatje is onderdeel van het nieuwe lespakket verkeer van Scalda © Omroep Zeeland
Vanaf 15 maart krijgen alle docenten van Scalda het nieuwe lespakket, zodat ze daarmee dit voor Van Rooijen zo belangrijke thema goed kunnen bespreken. "Iedereen in Zeeland kent wel iemand die daar bij betrokken is. Met name Zeeuws-Vlaamse jongeren hebben er helaas vaak mee te maken en als zoiets gebeurt, is dat het gespreksonderwerp van de dag. Dus het is heel belangrijk om er goed over te praten. Niet alleen tijdens de verkeersveiligheidslessen, maar ook daarbuiten", besluit hij.

Stof tot nadenken

De 18-jarige Florian Faes uit Sluis weet precies waar zijn docent het over heeft. Tijdens zijn rit van en naar school met het openbaar vervoer of in de auto ziet hij vaak dingen misgaan op de weg. "Mensen geven geen voorrang of zijn met hun telefoon bezig en letten niet op. Daar betrap ik mezelf ook wel eens op", geeft hij toe. Vooral de filmpjes van de proefles maakten indruk op Florian. "Er was een man die door op zijn telefoon te kijken een jongetje heeft doodgereden. Dat is wel heftig. Daar ga je dan wel serieus over nadenken."
ROVZ Pluim 2022
De ROVZ Pluim 2022 werd uitgereikt door gedeputeerde Harry van der Maas © Omroep Zeeland
Gedeputeerde verkeersveiligheid en voorzitter van het ROVZ Harry van der Maas is daarom erg blij met het lespakket van Van Rooijen. "De pluim is hem van harte gegund. Ik hoop dat de verkeersveiligheidlessen ook op andere scholen worden ingezet. In heel Zeeland wat mij betreft. Al missen ze dan wel de bezielende manier van lesgeven van deze enthousiaste docent."