Dit zijn de winnaars van de belangrijkste Zeeuwse sportprijzen

Anne Terpstra, Milan Vader, Corné de Koning en Shirin van Anrooij zijn de winnaars geworden van de belangrijkste Zeeuwse sportprijzen. Het kwartet sporters werd vanavond in Kamperland in het zonnetje gezet en kreeg de prijzen uitgereikt.
Dit zijn de winnaars van de belangrijkste Zeeuwse sportprijzen
Normaal gesproken worden de prijzen uitgedeeld in Theater De Mythe in Goes aan de hand van een gala. Vanwege de vandaag nog geldende coronaregels werd er dit jaar gekozen voor een diner met de genomineerden, jury en andere genodigden.

Sportvrouw van het jaar

Mountainbikester Terpstra werd verkozen boven motorcrosser Nancy van de Ven en dressuuramazone Dinja van Liere. Terpstra kreeg de prijs vanwege haar prestaties op het WK (2e), EK (2e) en de Olympische Spelen (5e). In 2020 werd Terpstra ook al de Zeeuwse sportvrouw van het jaar.

Sportman van het jaar

Ook bij de mannen wist de winnaar van de laatste editie van het sportgala er opnieuw met prijs vandoor te gaan. Milan Vader, eveneens mountainbiker, troefde voetballer Bart Nieuwkoop en dressuurruiter Hans Peter Minderhoud af. De Middelburger verdiende de prijs vanwege zijn goede prestaties bij de wereldbekerwedstrijden, winst van nationale titels en zijn deelname aan de Olympische Spelen, waar hij tiende werd.

Paralympisch sporter van het jaar

Het trio genomineerden in de categorie paralympisch sporter van het jaar gaf elkaar amper een duimbreed toe. Pararoeier Corné de Koning uit Kloetinge kreeg de prijs (voor de vijfde keer) uiteindelijk vanwege de paralympische zilveren medaille die hij in Tokio won. Rolstoelbasketballers Sylvana van Hees en Joeri van Liere grepen naast de prijs.
Corné de Koning maakte na afloop van het gala bekend dat hij een nieuwe partner heeft gevonden, waarmee hij de komende jaren gaat varen. Het is Chantal Haenen, die bij de Paralympics vierde werd in het handbiken.
Pararoeier Corné de Koning heeft een nieuwe partner gevonden waarmee gaat varen
Voor de derde keer op rij pakt Shirin van Anrooij de prijs als sporttalent van het jaar. De Kapelse wielrenster werd in 2020 wereldkampioen veldrijden bij de junioren en een jaar later Europees kampioen bij de beloften. Van Anrooij werd verkozen boven zeiler Paul Hameeteman en collega-wielrenner Mick van Dijke.

Verantwoording keuzes

Het jurycomité bestaat dit jaar uit Patrick Vader (SportZeeland), Brian van Goethem (oud-profwielrenner), Mark Aalders (oud-rolstoelbasketballer), Anjolie Engels (oud-atlete), Roeland van Vliet (namens sportredactie PZC) en Yorben Weststrate (namens sportredactie Omroep Zeeland). Zij hebben de winnaars van de sportprijzen uitgekozen. Dit jaar tellen de prestaties van 2020 en 2021 omdat er vorig jaar geen sportprijzen zijn uitgereikt.