Vluchtelingen volgen EHBO cursus: 'Ik wil graag mensen kunnen helpen'

Twaalf vluchtelingen die verblijven in Studio A58 in Middelburg hebben een EHBO cursus gehad van het Rode Kruis. Een van de vluchtelingen gaf aan graag eerste hulp te willen leren. De cursus had in korte tijd voldoende inschrijvingen en zodoende werd in dorpshuis 'Ons Huis' in Meliskerke uitgelegd hoe je mensen in nood hulp kan bieden.
Vluchtelingen volgen EHBO cursus: 'Ik wil graag mensen kunnen helpen'
"Het is best wel bijzonder dat deze mensen zélf met het idee kwamen om een EHBO-cursus te volgen", vertelt Annelien Bij de Vaate van het Rode Kruis. "De cursisten zijn erg enthousiast, willen graag leren en komen zelf ook met suggesties. Sommigen hebben al wat meer ervaring dan anderen, maar iedereen is erg geïnteresseerd. Alle aanmeldingen waren binnen een dag binnen."
De cursisten leggen uit waarom ze de cursus wilden volgen: "Het is belangrijk voor als je in situaties komt waarin je moet weten wat je moet doen", legt de cursist uit. Een andere vluchteling krijgt net een verband om en legt uit waarom hij meedoet. "Ik ben nieuw in dit land en wil graag leren hoe je hier mensen moet helpen. Het is erg leuk om deze cursus te volgen."

EHBO cursus niet in één dag te leren

"Je kunt een aantal dingen laten zien, maar je hebt het nog niet helemaal onder de knie na één dag", legt Bij de Vaate uit. "Het is verstandig om te blijven herhalen." Na vandaag kennen de vluchtelingen de basis, maar een vervolgcursus is wel handig.