RIVM: Eet maximaal één keer per jaar zelfgevangen vis uit de Westerschelde

Pech voor liefhebbers van vis uit de Westerschelde. In deze dieren zit zoveel PFAS, dat het onverstandig is om deze vis meer dan één keer per jaar te eten. Dat blijkt uit een tussenrapport van het RIVM. Gepelde garnalen uit de Westerschelde zouden niet meer dan twee keer per jaar gegeten mogen worden. In mosselen en oesters zit dan weer minder PFAS.
Sportvisserij en vangsten
Sportvissers wordt afgeraden hun zelf gevangen vis uit de Westerschelde te eten © Omroep Zeeland
Vis en garnalen nemen zoveel PFAS op uit het water, dat al bij consumptie van kleine hoeveelheden de gezondheidskundige grenswaarde wordt overschreden, schrijft het RIVM in een tussenrapport van het onderzoek naar de gevolgen van de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde op de volksgezondheid. Die conclusie komt overeen met eerder onderzoek van zowel Omroep Zeeland als de PZC.

Oesters en mosselen

Liefhebbers van oesters en mosselen hebben meer geluk. Het RIVM raadt aan om maximaal veertig keer per jaar mosselvlees te eten. Oesters kunnen zelfs honderd keer per jaar gegeten worden.
De gegevens die vandaag zijn gepubliceerd, zijn gebaseerd op een beperkt aantal PFAS-concentraties in oude monsters. De komende maanden gaat het RIVM verder met onderzoek. Dat onderzoek moet voor de zomer afgerond zijn.

Voornamelijk sportvisserij op Westerschelde

Volgens het Nederlands Visbureau wordt er op de Westerschelde eigenlijk niet professioneel gevist. "Misschien een enkel dagvissertje, maar niet op grote schaal." Vis uit de Westerschelde, waar PFAS in zit, wordt dus niet in de winkels verkocht.

Provincie hoopt op gesprek met minister

Verantwoordelijk gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland noemt de resultaten van het onderzoek 'niet verrassend, maar wel zorgwekkend'. Toch betekent dit niet dat de provincie Zeeland extra stappen gaat nemen tegen het consumeren van vis uit de Westerschelde. "Dat is onze rol niet. Interpretaties zijn aan de deskundigen, niet aan ons. We hopen op een gesprek met een minister."