Machteloosheid overheerst bij Henk van Stichting Help Oekraïne

Met zijn Stichting Help Oekraïne gaat Henk de Pater uit Krabbendijke twee tot drie keer per jaar naar Oekraïne om de arme bevolking daar te helpen. Maar nu het land door de aanval van Rusland in vuur en vlam staat is dan niet mogelijk. De Pater ziet het met lede ogen aan. "Ik heb een enorm gevoel van verdriet en machteloosheid over het waarom."
Henk de Pater Stichting Help Oekraïne
Henk de Pater van Stichting Help Oekraïne op bezoek in Oekraïne © Henk de Pater
De Pater is voorzitter en chauffeur bij de Stichting Help Oekraïne, die bestaat uit vijf personen en in 2007 werd opgericht. Begin deze eeuw kwam hij voor het eerst in het land toen hem door een kennis werd gevraagd om met een vrachtwagen naar Oekraïne te rijden. "Sindsdien heb ik het Oekraïne-virus en dat is nooit meer weggegaan", zegt De Pater.

Hij weet dat hulp aan de bevolking van het Oost-Europese land heel hard nodig is. "Helaas wel ja. Ze hebben in de dorpjes waar wij komen totaal niks. Er is elektriciteit, maar hoe ze aan water en gas komen moeten ze zelf uitzoeken. De schoolbankjes waar kinderen in zitten zijn van voor 1980. We brengen met onze stichting van alles. Schoolmateriaal, maar ook huishoudelijk materiaal en kleding."
Stichting Help Oekraïne
Een vrachtwagen van Stichting Help Oekraïne © Henk de Pater
Het doet De Pater pijn om te zien wat er nu gebeurt in Oekraïne. "Een souverein land, dat zomaar wordt aangevallen. De agressie die er heerst. Ik vind het verschrikkelijk. Het is niet normaal. Ik heb contact gehad met mensen in de plattelanddorpjes. Daar is het gelukkig nog redelijk rustig." Toch zal De Pater zijn werk de komende tijd niet kunnen doen. "En ook daar voel ik me machteloos over. Het liefst zou ik naar Oekraïne rijden om daar vrienden en bekenden op te halen en mee te nemen."