Minister: tijdelijke oplossing tekort lijkschouwers in Zeeland

De komende tijd mogen van minister Kuipers ook basisartsen, huisartsen, GGD-artsen en andere medisch specialisten in Zeeland ondersteunen bij het het onderzoek naar een niet-natuurlijke dood of een vermoeden daarvan. Er zijn op dit moment zo weinig forensisch artsen om op tijd een lijkschouw uit te voeren dat er een noodmaatregel komt. In januari waarschuwde schouwarts Mat Weststrate uit Krabbendijke al voor het tekort aan forensisch artsen.
Mat Weststrate is forensisch arts
Mat Weststrate stopte in februari al forensisch arts © Omroep Zeeland
Weststrate (70) stopte eerder deze maand met het uitoefenen van zijn vak en daardoor is er nu in Zeeland nog slechts een forensisch arts werkzaam. Volgens de GGD Zeeland zijn er huisartsen in onze provincie die een introductiescholing hebben gevolgd of nog gaan volgen om later in te kunnen stromen in de opleiding tot forensisch arts. Daarnaast start er binnenkort een landelijke wervingscampagne om het vak eerder onder de aandacht van studenten geneeskunde te brengen.

Geen complexere zaken

De vervangers die minister Kuipers nu toestemming geeft, moeten die introductiescholing forensische geneeskunde gevolgd hebben. Zij mogen in een aantal situaties een lijkschouw uitvoeren onder supervisie van een forensisch arts, eventueel met behulp van nieuwe beeldtechnologie waarbij real-time kan worden meegekeken. Het gaat om sterfgevallen na bijvoorbeeld valincidenten in instellingen of als er sprake is van euthanasie, mits die vooraf is aangemeld. Kuipers vindt deze oplossing gerechtvaardigd, gezien de nijpende situatie. Voor complexere zaken zoals zelfdodingen, ongevallen of misdrijven komt de gemeentelijk lijkschouwer wel altijd zelf.

Niet alleen een Zeeuws probleem

Niet alleen in Zeeland is er een tekort aan forensisch artsen. Ook in West-Brabant, in delen van Oost-Nederland, Midden-Nederland, Amsterdam en Den Haag zijn er te weinig specialisten voor het werk dat er is. Forensisch artsen doen landelijk 10.000 tot 12.000 lijkschouwen per jaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er sprake is van alcohol- of drugsmisbruik, een verkeersongeval, zelfdoding en na een misdrijf. Daarnaast zijn er ongeveer 7000 lijkschouwen per jaar na euthanasie, om te controleren of de juiste procedures zijn gevolgd.